Francesca Stanco este eleva liceului teoretic „Principesa Natalia Dadiani” din Chișinău și absolventa școlii de arte plastice „Alexei Șciusev“. Pasiunea pentru arte și-a descoperit-o la o vârstă fragedă, iar acum patru ani a început studiile la o școală de arte din capitală. Participă la diferite concursuri descoperindu-și mai mult aptitudinile în cadrul lor. Recent, a început să își depună ideile pe stofă și lemn, datorită acestei provocări reușește să se dezvolte și să avanseze mai mult.

# Despre pasiunea pentru artă

De fiecare dată când cunoaștem un om creativ, ținem neapărat să îl întrebăm cum și-a descoperit pasiunea, la fel a fost și în cazul Francescăi. Fără a sta mult pe gânduri, tânăra ne-a spus că pasiunea pentru artă o are de mic copil. În copilărie, obișnuia mereu să picteze, să coloreze și chiar de mică o inspira natura. Obișnuia să culeagă flori de prin grădină și să le pună într-o carte, iar când se ofileau deschidea cartea și de fiecare dată rămânea plăcut surprinsă de cât de frumoasă totuși este natura.

Ca orice copil iubea culorile, formele, dar aflându-se la o vârstă fragedă nu observa că dedica mult timp desenului, din fericire părinții tinerei au fost cei care au observat acest lucru și la 11 ani au înscris-o la o școală de arte. Francesca a rămas surprinsă de ideea părinților, acum însă le este recunoscătoare pentru că au avut încredere în potențialul ei artistic. De la început i sau părut complicate sarcinile, dar a început să realizeze că după fiecare pictură îndrăgea tot mai mult ceea ce face. Odată cu începerea pandemiei în martie 2020, tânăra a fost nevoită să petreacă mai mult timp acasă. Perioadă în care exersa zilnic, iar la scurt timp profesoara de arte a observat noi schimbări și progrese. „Am simțit și eu cum cresc și mă dezvolt, mi-a plăcut acest sentiment și am început să pictez mai mult și mai mult. Iată că am ajuns acum să pictez și să-mi găsesc liniștea sufletească”, a specificat tânăra.

La momentul de față, face lucrări pe torbițe, geci și lemn. Totul s-a început de la o prietenă care i-a spus că ar vrea să îi picteze chitara, nu a putut refuza deoarece este mereu deschisă provocărilor. Cu toate că nu știa cum o să realizeze până la capăt, fiindcă era o tehnică nouă cu care lucra, rezultatul final a fost demn de admirație. Lucrarea a postat-o pe pagina sa de Instagram și la scurt timp i-au mai scris câteva persoane că ar vrea și ele așa ceva. Mai departe au pornit comenzile.

# Surse de inspirație

Francesca a recunoscut că este o persoană mai timidă și închisă în sine, respectiv îi este mai greu să își exprime sentimentele cu ajutorul cuvintelor din acest motiv crede că a și început să picteze. Îi este mai ușor să îți exprime trăirile cu ajutorul formelor și petelor de culoare. Tânăra se cataloghează drept tipul de persoană care preferă să asculte, dar nu să vorbească.

„Ar fi mai ușor să spun că mă inspiră ceea ce mă înconjoară. Nuanțele naturii, formele, apusurile, răsăriturile, cerul, absolut orice. Pot să mă inspir chiar și din conversațiile cu ceilalți”, a recunoscut Francesca care ne-a povestit că recent a avut o discuție cu părinții care a inspirat-o pentru o nouă lucrare. Vorbeau despre rănile trecutului, probleme pe care le au copii la vârsta asta și despre faptul că trebuie să te debarasezi de ceea ce te încurcă să fii tu însuți. Imediat după această discuție a luat creionul în mână și a făcut o schiță a unei lucrări, care este acum în proces.

# Planuri pentru viitor

Am fost curioși să aflăm care sunt planurile pentru viitor ale tinerei. Va debuta în lumea artei sau pictura va rămâne o pasiune pentru suflet?

„Niciodată nu am obișnuit să îmi planific obiective pe termen lung, dar datorită activității mele am decis să îmi valorific talentul prin muncă și dăruire”, a specificat Francesca. Acum este sigură că pictura mereu va fi o parte din activitățile sale, ba mai mult va fi o trambulină pentru alegerea viitoarei profesii. La fel, a menționat faptul că foarte mult își dorește să devină designer de interior și crede că competențele pe care le-a dobândit prin intermediul picturii o vor ajuta foarte mult în îmbrățișarea acestei profesii.

Tânăra și-a spus părerea despre rețele de socializare, specificând că acestea au fost mereu o pistă de lansare și promovare a frumosului și pentru ea nu a fost o excepție. De aceea a și hotărât să posteze pe Instagram ceea ce face, astfel mai multă lume să îi cunoască activitatea. Planifică pe viitor să se promoveze și pe alte rețele de socializare astfel va afișa publicului lucrări deosebite și unice.

# Realizări în domeniul artei

„Reieșind din planurile pe care le am pentru viitor și conștientizând cât de important este să te lansezi în acest domeniu cu anumite rezultate, am reușit să înregistrez câteva victorii cu care mă mândresc”, a spus Francesca. Tânăra participă la diferite concursuri, dintre care cele mai remarcabile pentru ea sunt următoarele: concursul „Coperta cărții preferate”, care a avut loc în incinta școlii, la care a rămas plăcut surprinsă când a aflat că toți i-au apreciat lucrarea. De asemenea un concurs în România, organizat în cinstea compozitorului Ionel Perlea, la fel are un loc aparte în inima tinerei. Cu câțiva ani în urmă a participat la un alt concurs peste Prut la care a ieșit cu o mască în tehnica „papier mache”.

Tot aici, tânăra ne-a vorbit despre persoanele care au avut un aport considerabil la dezvoltarea sa. Este vorba în primul rând despre părinții tinerei, care au reușit să o sprijine și să îi insufle speranță și încredere în forțele proprii. Este recunoscătoare și profesoarei sale de la școala de arte – Voloh Tatiana. „Această persoană a avut răbdare cu fiecare dintre noi, ne-a susținut, ne-a încurajat și ne-a dat de înțeles că vom reuși. Astfel, pot afirma cu certitudine că datorită dumneaei am reușit să înțeleg că nu există nimic imposibil”, a menționat Francesca.

# Alte pasiuni

„Sunt și am fost mereu o persoană care iubea sportul, dar abia recent am început să îl practic, nu la un nivel avansat, dar din plăcere”, a specificat Francesca. Tânăra obișnuiește să alerge în aer liber și să meargă la sală. De asemenea îi place să citească, datorită acestei pasiuni reușește să cunoască o nouă lume.

De când practică sportul, a trebuit să își organizeze altfel timpul. Încearcă să-l gestioneze în așa măsură încât să reușească totul. Chiar dacă este elevă în clasa a noua și școala îi ocupă foarte mult timp, tânăra încearcă să le îmbine pe toate și asta deocamdată îi reușește. Consideră că anul acesta va fi mai dificil pentru că trebuie să se pregătească pentru examenele de absolvire, dar se va strădui să le reușească pe toate pentru a nu dezamăgi pe nimeni, inclusiv pe sine.

# Rubrica „Știați că…?” cu Francesca Stanco

Francesca a venit cu o sugestie pentru toți tinerii pasionați de artă, pe care a exprimat-o printr-o curiozitate: „Știați că orice produs este 1 % inspirație și 99 % transpirație?”, astfel tânăra sugerează că pentru a reuși trebuie să munciți mereu, în așa mod veți înregistra niște rezultate de care veți fi mândri și satisfăcuți de propria persoană. Chiar dacă vor apărea persoane care vor critica și nu vor aprecia ceea ce faceți, trebuie să învățați să apreciați critica constructivă și să vă amintiți mereu că este lucrarea în care doar voi ați depus suflet.

# Ce este arta?

Fiecare are o definiție pentru ceea ce iubește. Francesca la rândul său ne-a spus că totul, absolut tot ce ne înconjoară este artă. „Fără artă lumea ar fi banală. Arta pentru mine este refugiul din anumite dificultăți”, a subliniat tânăra. Aceasta consideră arta o identificare a propriei personalități, iar noi nu o putem contrazice, pentru că la final Francesca a citat un proverb englez, care după părerea sa este definiția perfectă a artei: „Earth without art is just eh”.

Autoare: Alina Zibrițchi