Cum a început pasiunea pentru croșetat
Încă la începutul discuției cu Natalia, am fost curioși să aflăm de unde i-a venit ideea de a croșeta, iar răspunsul a întrecut toate așteptările.
„Cândva croşetatul, tricotatul sau cusutul erau foarte străine pentru mine”, a spus Natalia. Odată cu începerea pandemiei, fiind nevoită să stea acasă cu fetițele sale, răsfoind pe internet admirau împreună mai multe modele de jucării handmade. Astfel, a înțeles că pandemia este perioada perfectă pentru a începe să facă lucruri frumoase pentru fetițele sale: „Am zis să încerc să croșetez ceva pentru ele”, mărturisește Natalia. A găsit multă informație pe YouTube, Pinterest și Instagram, pe care a asimilat-o treptat și după i-a fost de mare ajutor. Chiar dacă la început jucăriile îi păreau cam caraghioase, le-a postat totuși pe rețelele de socializare, unde au fost apreciate și solicitate.
Ce dificultăți a întâmpinat la început
„Greutățile au apărut atunci când nu cunoșteam care fire se potrivesc pentru o jucărie şi care pentru alta”, recunoaște Natalia. La început totul îi părea dificil, nu știa de unde să procure materiale la un preț mai rațional, ca într-un final jucăria să fie accesibilă tuturor. A fost greu să croșeteze un lucru și apoi să îl înceapă din nou până primea rezultatul mult așteptat, dar de fiecare dată când reușește, lucrarea devine un elixir pentru ochi și suflet. Studiind mai multe scheme și-a creat deja propria schemă de lucru. Deseori modelul, culoarea şi vestimentația jucăriilor sunt discutate şi chiar propuse de clienți. Rezultatul final este însă o colaborare frumoasă dintre meşter şi client. Astfel, jucăriile Nataliei sunt destul de solicitate pe rețelele de socializare și nu doar, prețul depinde de model, mărime şi complexitate dar este accesibil pentru toți.
Cât de mult iubește ceea ce face
Ne-am propus să aflăm cât de mult își iubește Natalia munca și ce semnifică jucăriile handmade pentru ea. „Ador ceea ce fac, jucăriile handmade au devenit o parte indispensabilă din viața mea. Vreau să continui să bucur micii mei admiratori şi să realizez jucării din ce în ce mai minunate şi sigure”, menționează meștera. Natalia ne-a mai spus că jucăriile handmade sunt în primul rând o ocupație de suflet şi se bucură mult când persoanele care au achiziționat sau au primit cadou o jucărie revin cu alte solicitări şi împreună creează modele noi. Primele persoane care testează şi apreciază lucrările Nataliei sunt fetițele sale de 12 și respectiv 5 anișori. A fost plăcut să aflăm că la confecționarea vestimentației pentru jucării este ajutată de către mama sa, care la fel iubește să croșeteze.
La final am întrebat-o pe Natalia, dacă croșetatul este un domeniu asupra căruia merită să se orienteze tinerii, iar răspunsul a fost următorul: „Lumea în ziua de azi tot mai mult se orientează spre lucrurile simple, ecologice, create manual.”, de aici rezultă că jucăriile handmade au un viitor, important este să susținem producerea acestora și meșterii care le confecționează cu mare drag. Natalia depune tot efortul ca jucăriile sale să fie calitative și plăcute, și de fiecare dată când lucrează la o jucărie alege materiale non alergice, și face în așa fel ca toate detaliile să fie bine fixate şi la locul lor.
Pentru tinerii pasionați de lucrările confecționate manual Natalia are următorul sfat: „Sfatul meu pentru cei care admiră şi sunt pasionați de lucrări handmade este să încerce de la cel mai mic detaliu, să studieze mult, să depună multă muncă şi desigur suflet în fiecare detaliu.”
Autoare: Alina Zibrițchi
COMENTARII