Când te-ai apucat de fotografiat și ce te-a determinat să faci asta la nivel profesionist?
Este o pasiune dragă sufletului. Îmi aduc aminte cu nostalgie de anii când eram mic copil – luam aparatul de fotografiat al tatălui și începeam să fotografiez tot ce nimerea în vizor, dar cu timpul am înțeles că acest hobby dăruiește emoții și amintiri oamenilor. Când am procurat primul aparat profesional, eram extrem de fericit. Cu ajutorul unui prieten, Dorin Ceapa, am început să progresăm și să învățăm multe lucruri noi despre fotografie. Dorința de a obține mereu ceva mai mult, de a crea ceva inedit și diferit de ceilalți m-a determinat să practic această pasiune la un nivel profesionist, în plus activitatea pe care o fac reprezintă o sursă de venit pentru mine, deoarece încă învăț la școală. Deși pe lângă fotografie aveam alte hobby-uri, precum box, fotbal și pictură, rolul principal îl avea fotografiatul.
Din experiența ta cât contează aparatul și cât contează un fotograf?
Contează mult ca aparatul de fotografiat să fie bun, mai ales în condițiile meteorologice nefavorabile și în situațiile când este puțină lumină sau e întuneric. Pe lângă aceasta, pozele pe care le faci sunt doar „carne cruda”, iar în procesul editării lor fotograful se aseamănă cu un bucătar, căci este cel care le dă sare și piper.
În urmă cu aproape 2 ani, Mihai a decis să-și deschidă pe Instagram un cont cu fotografii @studios_mt, „de unde a început totul mai serios”. Tânărul a colaborat cu oameni de succes, printre care Anatol Durbală și Olesea Sveclă, Denis Midone, Ginia, Evelina Negru. Aceștia susțin că le-au plăcut enorm fotografiile realizate de Mihai și recomandă cu încredere altor persoane să apeleze la el.
Actrița Olesea Sveclă consideră că Mihai este un băiat care nu face parte din generația lui: „E foarte îndrăzneț, responsabil și știe ce vrea. Îmi place că este independent și încearcă de pe băncile școlii să muncească și să câștige un ban, plus la toate o face calitativ și cu mult profesionalism”.
Interpreta Ginia a rămas cu emoții pozitive în urma unei colaborări cu tânărul fotograf: „Mi-a plăcut să lucrez cu Mihai. Au ieșit niște poze foarte frumoase care bucură ochii. După astfel de sesiuni foto parcă te simți mai frumoasă”.
Cum lucrezi în fața aparatului cu persoanele mai puțin fotogenice sau mai timide?
Nu cred că există persoane mai puțin fotogenice, fiecare om este frumos în felul său. Cred că un look corect, o locație frumoasă și un fotograf bun vor face o adevărată magie. Cu persoanele timide mă strădui mereu să găsesc limbă comună și să fac multe glume pentru ca să se simtă mai relaxate.
Care e fotografia ta preferată? Povestește istoria din spatele ei.
Este o fotografie de tipul anilor ’30, făcută alături de prietenii mei.
Majoritatea cred că știu serialul „Peaky Blinders”. În timp ce îl vizionam cu mare interes, brusc am înțeles că vreau să fac o ședință în asemenea stil. Aveam poza deja în minte și eram foarte entuziasmat, astfel am început să întreb de prieteni cine ar dori să se implice. Am găsit pentru fiecare o ținută potrivită și un loc liniștit și frumos. Accesorii ca un pistol și guașa roșie au dăruit fotografiei o atmosferă înspăimântătoare și rece, redând cu exactitate anii ‘30 a mafiei. Îmi plăceau mult momentele în care mergeam pe drum și lumea mă întreba dacă filmam un film.
Cum alegi pozele potrivite? Și cât durează să le editezi?
Pentru mine foarte mult contează detaliile și atmosfera, de aceea atrag atenție la vestimentație, accesorii, machiajul modelului etc., mereu mă uit dacă poza redă o emoție, are un anumit mister sau o poveste ascunsă. De obicei, o ședință foto îmi ia aproximativ patru ore să o editez, uneori și mai mult.
Care locuri au fost cele mai deosebite să faci poze?
Dealuri, văi, păduri. Cred că țara noastră este foarte frumoasă și nu pot alege un loc anume. Ce ține de evenimente, în mai 2019 am fost fotograf la concursul de mașini „Terra Valahia” care a avut loc în raionul Șoldănești. Era foarte splendid acolo, se simțea adrenalina chiar în aer.
Ce e dificil în această artă?
Cred că cel mai important este să redai o emoție publicului, iar atunci când ea nu este simulată, pozele mereu sunt mai frumoase. Editarea este esențială, căci dacă vrei să accentuezi sentimentul de bucurie este necesar să faci pozele mai deschise, firave și calde. În fotografiile melancolice sau cele de tip aestetic predomină culorile reci și întunecate. Pozele alb-negru au o semnificație aparte, deoarece ele redau foarte bine atât emoțiile de tristețe, cât și cele de fericire. Aș adăuga că afirmația „și vesel, și trist” descrie cu exactitate sensul lor.
Pentru cei care fac primii pași în lumea fotografiatului ce sfaturi ai putea să le dai? De unde să înceapă și cum să-și găsească inspirația?
În primul rând să nu le fie frică să experimenteze și să practice cât mai mult. Alt sfat ar fi să se uite la fotografii străini și să-și formeze un concept despre cum ar trebui să arate o poză și din ce cadre să o ia. De asemenea, să nu se ia după părerile celor străini și mereu să-și urmeze visul.
Ce ține de inspirația pentru sesiunile foto, cel puțin pentru mine apare spontan – din filme, video, alți fotografi și, desigur, aplicația Pinterest care mă salvează des. Am niște prieteni de aur care vin și ei uneori cu idei foarte bune, împreună creionându-le în realitate.
Realizările lui Mihai nu se opresc aici. Tânărul fotograf are planuri mari de viitor, își dorește să evolueze în categoria video și să își deschidă un studio personal.
Autoare: Anastasia Graminschi, studentă în anul I la FJȘC, USM
COMENTARII