Câți dintre noi au auzit despre disciplina sportivă Padel? Față de alte sporturi, padelul aduce practicanților o serie de avantaje și posibilități care vor fi simțite încă de la prima lecție. Padelul este un sport nou apărut la noi în țară, însă din momentul apariției, acesta a cunoscut un progres continuu de dezvoltare. Mihai Burciu, fondatorul și președintele Federației de Padel din Republica Moldova, ne vorbește atât despre apariția și scopul acestei discipline sportive, cât și despre modul în care se desfășoară acesta. 

Care sunt regulile jocului și cum se desfășoară acesta

Regulile jocului sunt foarte simple, iar principalele componente ale jocului de padel sunt: paletele, mingea, un teren, un fileu la mijloc, și bineînțeles – jucători. 

„În practica oficială, o partidă de padel trebuie să dețină patru jucători, pentru că se joacă doi împotriva la doi. În padelul profesionist nu există partide individuale, unde să se joace unu contra unu, dar la antrenamente sau în jcouri pentru amatori se pot include și jocuri unu contra unu. În sinea lui este un sport simplu. Trebuie doar să fii atent și să nimerești mingea care vine de la adversarii din fața ta și să o trimiți înapoi în terenul acestora”, explică Mihai Burciu.

arhivă personală/Mihai Burciu

Mihai Burciu mai spune că deși corpul uman este complex și cu o capacitate adaptată de a încerca tehnici simple chiar de la prima experiență, când ținem o paletă în mână, totuși aceste aptitudini umane trebuie șlefuite de antrenori prin multe antrenamente.

Bazele istoriei de dezvoltare a disciplinei sportive – Padel

Padelul este o disciplină sportivă foarte atractivă, care oferă un mod intens de socializare, fiind în acest moment unul dintre sporturile cu cea mai mare creștere la nivel mondial. Mihai Burciu ne povestește despre istoria acestui sport, care datează încă din anul 1890, având la bază jocurile de amuzament și rutină întâlnite pe bărcile engleze, unde marinarii jucau tenis în spațiile mici ale vapoarelor peste un fileu improvizat din plasa de prins pește, cu mingi inventate și cu diferite obiecte sub formă de paletă.

„Padelul este un sport descoperit de foarte mult timp în America Latină. Trebuie să ne întoarcem până în anul 1890 pentru a culege primele rădăcini ale acestei discipline. Revenind însă la adevăratul padel și istoria sa, acesta își are apariția în curtea lui Enrique Corcuera din Acapulco (Mexic). În anul 1962, mexicanul a realizat un teren ce avea să devină padelul de astăzi. Dimensiunile terenului erau cele folosite și astăzi, 200 de metri pătrați, cu doi pereţi la marginile terenului de trei și patru metri înălţime.”

arhivă personală/Mihai Burciu

Padelul s-a extins repede în toate statele Americii Latine, SUA, Europa occidentală și Asia, devenind inevitabilă stabilirea unui sistem organizatoric bine pus la punct, iar din ceea ce am aflat de la fondatorul Federației de Padel, primii care au pus bazele administrative ale acestui sport au fost spaniolii. 

Apariția padelului în Republica Moldova

În ceea ce privește apariția padelului la noi în țară, Mihai Burciu spune că, de fapt, povestea acestui sport s-a derulat atât cu urcușuri, dar și cu coborâșuri. Pe alocuri, a fost prezentă multă birocrație, sacrificii, lacrimi și tristețe, iar uneori acest drum al promovării și fondării Federație de Padel era chiar în pericol de a fi abandonată.

„În anul 2018, împreună cu Carolina Jizdan, fostă jucătoare amatoare de tenis de masă, reveniți din Spania, am decis să începem promovarea padelului în Republica Moldova prin înființarea federației de profil și a activităților normale unui astfel de proces. Deși mulți ironizau activitatea începută de noi, inclusiv oameni care astăzi joacă padel în circuitul național, programul PadTen mergea înainte și atrăgea zilnic oameni de toate vârstele la antrenamente și ulterior în cadrul turneelor acestui program de promovare. Până astăzi, chiar dacă avem o infrastructură de padel în Chișinău și Tiraspol, continuăm acest program de dezvoltare și în raioanele țării.”

arhivă personală/Mihai Burciu

Singurul teren de padel din Republica Moldova între anii 2018-2021 a fost cel de la Lions Arena din Tiraspol, iar din anul 2021 există padel și la Chișinău, la baza sportivă Kangaroo Padel & Squash Club. Creșterea zilnică a numărului de sportivi care doreau să practice padelul a dus la crearea mai multor relații cu mediul extern, în special Spania și România, de unde veneau invitații. 

Cât de necesare sunt investițiile pentru lansarea unui sport nou

De obicei, lansarea unei discipline noi necesită destul de multe investiții, iar Mihai Burciu mărturisește că într-adevăr fondarea unei federații, a unui club și lansarea unui nou sport, necunoscut de publicul din țara noastră, este un proces anevoios și greoi din toate punctele de vedere.

„Îmi amintesc încă perioada anilor 2018-2020, din cauza pandemiei și a restricțiilor, a trebuit să îmi ofer multe ore în fiecare zi pentru a promova acest sport. De multe ori investiția însemna să arendez terenuri sportive, să antrenez voluntari, doar pentru ca acest sport să prindă popularitate și adepți. Practic, mii de lei au fost investiți în aceste chirii de terenuri sportive și ulterior în echipamentul sportiv.”

arhivă personală/Mihai Burciu

Vorbind despre profitul pe care îl aduce acest sport, Mihai Burciu menționează că Federația Sportivă Națională de Padel nu este o organizație care să producă profit, ea fiind o asociație obștească, cu un caracter sportiv, care are obiectivul de a dirija și ghida dezvoltarea și promovarea acestui sport. Profitul trebuie să îl realizeze cluburile sportive care pot genera activități în prestarea serviciilor din domeniul padelului și companiile comerciale care sunt interesate industria acestui sport în țara noastră.

„Copiii, domnii și doamnele vin cu dragoste să facă mișcare cu paleta de padel în mână”

Din cele spuse de Mihai Burciu, padelul este un sport ușor de învățat, frumos la prima vedere și care atrage cu ușurință oamenii din toate categoriile de vârstă. „De la copiii de 4 ani și până la domnii și doamnele cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani, vin cu dragoste să facă mișcare cu paleta de padel în mână. Sunt convins că prin multă muncă, investiții în dezvoltarea infrastructurii de terenuri de padel în mai multe zone ale țării, acest sport se va bucura de o mare popularitate din partea moldovenilor dornici de mișcare și sport.”

Iar vorbind de complexitatea acestui joc, Mihai Burciu vine cu asigurări că padelul nu este un joc periculos, ci din dimpotrivă, este unul foarte simplu și ușor de practicat. Însă, acesta implică și anumite reguli, ca în oricare altă disciplină sportivă, care necesită a fi învățate și respectate pe durata unui joc de padel.

arhivă personală/Mihai Burciu

„În practica oficială, o partidă de padel trebuie să implice patru jucători, pentru că se joacă doi împotriva la doi. În padelul profesionist nu există partide individuale, unde să se joace unu contra unu. Tehnicile sportului sunt diferite, în funcție de nivelul de joc al sportivilor. Acestea se învață pe parcurs prin cursuri de antrenamente.” 

Organizarea și desfășurarea competițiilor de padel

De modul de organizare și desfășurare a competițiilor de padel este responsabil Sistemul Competițional al Padelului din Republica Moldova, coordonat de Federația de Padel prin intermediul departamentelor de specialitate (Sportiv, Tehnic și Disciplinar). Mihai Burciu menționează că toate competițiile sunt organizate pe nivel de performanță, iar regina competiției este întotdeauna proba absolută în care joacă cei mai buni, indiferent de vârstă.

„Desigur că există categorii de performanță, în ordine descrescătoare, Nivelul PRO (Cel mai înalt) și apoi N4, N3, N2 și N1. La fel avem și categoriile de vârstă, acestea fiind: copii între 6-11 ani; cadeți între 12-13 ani; juniori între 14-15 ani; tineri între 16-17 ani  și seniori/veterani cu vârsta peste 35 de ani.”

Federația de Padel din Republica Moldova aprobă lunar clasamentul național la padel pentru sportivii care joacă în circuitele naționale, regionale și locale. Clasamentul este constituit în baza Regulamentului de funcționare a Clasamentului Național la padel. 

FPRM, participantă la mai multe competiții naționale și internaționale

Federația de Padel din Republica Moldova(FPRM) a devenit în anul 2020 membră a Federației Europene de Padel (FEPA), iar Mihai Burciu ne spune că astfel au avut posibilitatea de a participa la Campionatul European de la Bilbao, Spania. O delegație a FPRM a făcut deplasarea istorică în Spania pentru a participa la turneul continental.

„Echipa națională masculină a participat la turneul selecționatelor și al perechilor libere, în timp ce patru membre din echipa feminină au asistat la partide și au experimentat ce înseamnă o astfel de competiție. Victoria Moldovei la Bilbao a fost datorită de Vasile Bîrcă și Daniel Donțu în partida contra Austriei din faza grupelor. Aceasta rămâne ca prima victorie internațională a padelului din țara noastră.” 

arhivă personală/Mihai Burciu

Mai târziu, a urmat Trofeul Campionilor Europeni 2021 de la Lisabona (Portugalia), unde au participat Mihai Burciu și Victor Buzatu.

„Aceste două turnee au fost singurele de așa nivel, oficiale, la care au luat parte padeliștii moldovenii. Însă, între timp, sportivii noștri au participat la competiții naționale din România și Polonia. În special la cele din România am avut rezultate bune.”

De asemenea, pe lângă rezultatele frumoase obținute de la competiții, Mihai Burciu ne spune că urmează o serie de alte cinci mari evenimente continentale la care sportivii vor lua parte, patru dintre acestea fiind istorice. Acestea fiind: Turneul Internațional APT Budapesta, Campionatul European 2022 de la Bilbao din Spania, Campionatul European din Belgia, Cupa Internațională a Cluburilor de Padel din Malaga și Trofeul Campionilor Europeni FEPA din Lisabona.  

„Padelul este fie un mod sănătos de viață, fie o carieră de performanță”

Deși FPRM se află încă la începutul activității, aceasta este în continuare la etapa de formare și de dezvoltare spre succes. „Însă în continuare trebuie să ne axăm pe atragerea investitorilor, a deschiderii de noi cluburi sportive care să îmbrățișeze și disciplina padel, iar cel mai important în deschiderea de noi terenuri, de dorit în alte zone decât Chișinău și Tiraspol. Suntem o federație tânără, nu avem un nivel strălucitor la nivel european sau mondial, din cauza că nu avem sponsorizări care să ne ofere mai multă vizibilitate și prezențe la competițiile lunare din circuitele mondiale. Dar chiar și așa, în comparație cu vecinii noștri, stăm destul de bine.”

arhivă personală/Mihai Burciu

Mihai Burciu este convins că acest sport va deveni unul popular în Republica Moldova, acesta fiind atractiv, dinamic, social și plin de energie frumoasă pentru toate vârstele. Iar luând în vedere aceste posibilități, fondatorul FPRM vine și cu un îndemn pentru amatorii de sport: „În final doresc să invit părinții să apeleze Federația de Padel și cluburile care oferă cursuri și antrenamente pentru toate vârstele pentru a oferi copiilor mișcare. De aici încep marile emoții, de la primele antrenamente. Împreună cu părinții putem ulterior să identificăm copiii talentați care să aibă oportunitatea să devină membri ai loturilor naționale de padel și să joace în numele țării. Așteptăm toți interesații de sport și adrenalină, padelul este fie un mod sănătos de viață, fie o carieră de performanță.” 

Autoare: Mihaela Mereneanu