# Care este activitatea ta de bază și ce experiență ai în domeniul croitoriei sau a designului?
La momentul de față, sunt în concediul de maternitate, dar diploma mea de licență este în „Modelarea și tehnologia confecțiilor din țesături și tricoturi”. Am activat puțin în acest domeniu deoarece în acea perioadă, 2008-2009, nu era destul de dezvoltat, iar eu nu m-am regăsit lucrând în fabrică. A doua specialitate este „Expertiză și audit” în care am activat mai mulți ani la rând în calitate de contabil și contabil șef. Însă dorința de a crea lucruri unice și deosebite nu m-a lăsat niciodată. Deci, pe lângă faptul că aveam un serviciu ce nu avea nici o legătură cu arta, eu reușeam să fac lucrări ce mă încărcau cu energie și satisfacție.
# De unde vine pasiunea pentru domeniul handmade?
Cred că din copilărie. Îmi aduc aminte cât de des o vedeam pe bunica torcând firul de lână la fus și cum mama ne tricota haine și ciorapi care înțepau extrem. Tot de la mama am moștenit și talentul de a picta.
# De unde ai învățat această îndeletnicire?
Când eram copilă m-a învățat mama, apoi la școală la lecțiile de educație tehnologică mi s-a răspuns la multe întrebări ce țin nu doar de tricotare, dar și de proiectarea produselor vestimentare. Țin minte cum am stricat foarte multe rochii de a mamei până am trecut la țesăturile bunicii păstrate cu grijă. În rest, am învățat singurică din cărți specializate sau descifram uzorul având în mână un produs cumpărat. Prima mea păturică pentru copii a fost realizată pe baza unui cadou din partea unei prietene pentru primul meu copil. Am fost uimită cât de gingașă, moale și plăcută la atingere poate fi o păturică tricotată și cel mai important: NU ÎNȚEPA! Am studiat piața, am căutat distribuitori de fire de tricotat calitative, am învățat mult despre calitatea, compoziția și producția firului de tricotat. Preferatele mele fire sunt de producere italiană desigur, dar și Turcia acum produce mult mai calitativ și regulat.
# Cât durează realizarea acestor creații?
Tot lucrul necesită o atenție și o muncă deosebită. De regulă procesul de lucru este în funcție de mărimea produsului, de la două săptămâni (păturelele pentru bebeluși) până la 1-2 luni (păturile pentru dormitor).
# Cum comercializezi aceste frumuseți?
De regulă lucrez la cererea clientului, rar reușesc să am produse în stoc și ele foarte repede se cumpără. Cel mai des sunt recomandată de către prieteni și clienți mulțumiți, iar paginile de Instagram și Facebook sunt ca un portofoliu. Nu m-am axat niciodată să am mulți urmăritori, doar pe cei cărora le este interesantă activitatea mea: tricotare și pictură. Creațiile mele sunt împrăștiate prin multe țări: America, Italia, Spania, Belgia, România, Marea Britanie, Norvegia, Irlanda, Franța, Germania, Rusia, dar multe au rămas și aici la noi în Republica Moldova.
# Cum este procesul de muncă?
Procesul de tricotare este destul de dificil când ai copii mici care iubesc să te distragă. Tricotarea necesită multă concentrare și acuratețe, din acest motiv tricotez când cei mici dorm. Tricotarea produsului se începe cu modelul bine stabilit, mostră spălată, uscată și prelucrată termic, iar mai apoi proiectarea uzorului și a numelui. Sunt necesare calcule exacte pentru a obține în final un produs perfect.
# De unde vine inspirația?
Sincer vă spun am prieteni care știu să mă provoace frumos. O simplă întrebare „Tu poți?” și deja îmi pun abilitățile la lucru. De obicei nu repet același model de multe ori, chiar dacă sunt multe cereri, încerc să le tot schimb pentru ca să rămână unice și le personalizez cu numele copilului sau a părinților în funcție de dorința clientului.
# Cum pot face o comandă potențialii clienți?
Comenzile de obicei le primesc pe site-urile de socializare precum Instagram și Facebook, le răspund tuturor, iar cei ce sunt indeciși în privința modelului sau culorii îi ajut cu plăcere.
# Care sunt cele mai solicitate lucrări sau culori?
Cele mai solicitate sunt păturile pentru bebeluși personalizate desigur. În funcție de clima țării sau a anotimpului, aleg și compoziția firului. Culorile cele mai populare sunt cele neutre sau pudrate, dar am avut o mare satisfacție să tricotez produse de culoarea fucsia, verde grass, roșu aprins și orange – au fost ca un desert pentru mine.
Îți mulțumesc mult pentru interviu și îți doresc mult succes în tot ceea ce faci!
Autoare: Solomon Mădălina, studentă, anul II FJȘC, USM
COMENTARII