Mădălina Stețco este o tânără originară din orașul Șoldănești, care studiază jurnalismul la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, România. Chiar dacă este abia în anul I, a reușit să devină moderatoare unei emisiuni TV la o televiziune locală. În anii de gimnaziu și liceu s-a implicat în diverse proiecte care au ajutat-o să își croiască drumul în lumea jurnalismului. Printre acestea se numără: Școala de Jurnalism Studentus (ediția I), Media Camp, organizat de Centrul Media pentru Tineri, Y-PEER Moldova și altele.

Cum ai început să colaborezi cu televiziunea Express TV?

Acest canal TV din Galați îmi oferă cel mai bun avantaj al anilor de facultate – posibilitatea de a face practică în televiziune. Povestea mea aici a început atunci când profesorul meu de la facultate, dnul Cătălin Negoiță, mi-a oferit o invitație la un proiect unde avea nevoie de moderatoare. Conceptul emisiunii mi s-a potrivit foarte bine și așa am început aventura la Express TV.

Povestește despre primele tale apariții pe micile ecrane. Ce gânduri aveai, emoții?

Primele emisiuni mi-au creat palpitații pe care nu le-am avut de mult timp. Evident, frica de necunoscut, capacitățile pe care le am și cât de pregătită aș putea fi să vorbesc în fața camerelor, mi-au creat emoții pe care cu greu le-aș putea explica.

Este dificil să fii prezentatoare TV?

La început orice faci este dificil, însă ce fac eu îmi place la nebunie. E doar o provocare, pe care mi-am dorit-o, e momentul pe care l-am așteptat de mult timp și care m-a fascinat chiar în primul an de facultate.

Ce semnifică pentru tine emisiunea pe care o moderezi, „Aducem Basarabia Acasă”?

E conceptul care se potrivește perfect cu sufletul meu. „Aducem Basarabia Acasă” e noțiunea care mă face să vorbesc cu mândrie despre locul unde m-am născut. Această emisiune mă face să mă simt, nu doar moderatoare, dar și un copil al Basarabiei.

Cum reușești să îmbini munca și studiile la universitate?

Nu e atât de greu, pentru că munca făcută cu dragoste nu poate fi numită muncă! Sunt fascinată de tot ceea ce fac. Mai mult de atât, ceea ce învăț în platoul de filmare nu învăț din nici o carte de jurnalism. Așadar, experiența aceasta este una care anticipează teoria de la facultate.

Care sunt cele mai importante lecții pe care le-ai învățat în cadrul proiectelor din anii de liceu?

Acele proiecte mi-au dat curaj să fac jurnalism. La Media Camp am învățat ce înseamnă fenomenul fake news și cât de importantă e capacitatea de interpretare a unei știri. Școala de Jurnalism Studentus a fost experiența care mi-a oferit convingerea de care aveam nevoie. Făcând emisiunile radio, am înțeles farmecul acestei meserii, cât de frumos, diversificat și, în același timp, provocator poate fi jurnalismul.

Mădălina Stețco, în studioul Radio Studentus

Ce emoții ai avut atunci când primele tale articole și materiale jurnalistice au fost publicate?

Probabil exact cum un copil își primește jucăria preferată – același sentiment l-am trăit atunci când am văzut primele articole publicate. Să-ți vezi materialele plasate în pagină, pentru mine în acel moment a fost magie!

Când ai înțeles că vrei să faci jurnalism?

Nu a fost un moment exact, însă îmi amintesc că începând din clasa a VII-a tot încercam să mimez o știre în fața oglinzii. Teatrul, dorința mea de a vorbi corect gramatical și clar, lecțiile de dicție și toate proiectele care aveau tangență cu jurnalismul, probabil m-au făcut să înțeleg că e ceea ce mi-ar plăcea să fac.

Ce te-a motivat să îți faci studiile peste Prut?

A fost cea mai bună alegere pe care am făcut-o. Știu doar că mi-am dorit mult și că nu aș fi renunțat niciodată la ideea de a veni în România. M-a motivat visul de a veni într-un alt mediu, să cunosc alți oameni și, cu siguranță, alte facilitați.

Prima zi de facultate la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați

Cum e să fii studentă în România?

Absolut fantastic. E un sentiment atât de frumos să știi că poți vorbi în limba română, dar în mai multe feluri. Graiul dulce moldovenesc, așa cum spun profesorii de la facultate, e imaginea unui student basarabean aici. Am fost tratată cu multă căldură și niciodată nu am fost afectată de faptul că sunt moldoveancă!

Care sunt jurnaliștii pe care îi admiri cel mai mult?

Eu apreciez jurnaliștii care au aceleași repere, priorități si valori comune cu ale mele. Din Republica Moldova ar fi: Doina Danielean, Lilu Ojovan și Mariana Rață, iar din România: Andreea Marin, Andreea Esca și Dan Negru.

Ai menționat mai devreme că ai făcut și teatru. Cât de mult te-a ajutat această experiență să devii persoana care ești azi?

M-au ajutat extrem de mult, întrucât în acești ani cel mai greu lucru cu putință este să-ți depășești propriile frici. Teatrul mi-a oferit sprijin să aflu ce vreau, să pot să-mi cunosc și accept emoțiile, să știu să mi le explic și să le trăiesc. E o adevărată lecție pe care doar teatrul ar fi știut să mi-o dea. Sunt împăcată cu ideea că am pășit în acea lume, diferită de cea a oamenilor de rând, și am reușit să descopăr lumea actoriei și a artei.

Grupul de teatru „TineART” din orașul Șoldănești, la spectacolul din 27 martie 2021

Cum crezi, ce ai mai fi trebuit să faci în anii de liceu pentru a te pregăti mai mult în a fi jurnalist?

Să învăț cât mai mult din orice și să citesc nu doar cărți pentru convingerea propriilor idei, dar și cele cu impact. Cred că ar fi trebuit să studiez mai atent harta de la geografie și să ascult cu mai mult interes lecțiile de istorie.

Îți mulțumesc pentru interviu și îți doresc succes în tot ceea ce faci!

Autoare: Anastasia Graminschi