Mobilitatea FLEX îți oferă oportunitatea de a te redescoperi pe sine, te ajuta să ieși din zona de confort, te pune în situații unde trebuie sa fii flexibil și să vezi doar partea plina a paharului. Nu am fost admisă din prima încercare la program, dar am reușit să fiu admisă în anul următor, iar după câteva etape de selecție, în februarie 2019, am fost anunțată că sunt finalista programului FLEX, dar mai apoi din cauza pandemiei Departamentul de Stat al Americii a luat decizia de a nu aduce studenți de schimb. Un an mai târziu, în septembrie, eram în avion gata de noi provocări!
Diferențele sunt extrem de multe când stai sa te gândești bine la ele. Spre exemplu, în SUA se pune accent pe practică și creativitate. Pentru ei să înveți înseamnă distracție, uneori poți să vii la ore și profesorul să spună: „Astăzi vom jucam kahoot pe tema primului război mondial, cine va ajunge pe primul loc va câștiga pizza”. Ei sunt interesați de felul cum gândești tu și nu ți se cere sa memorezi eseuri sau să înșiri cinci pagini de comentarii și analize. Conexiunea dintre profesor și elev te face sa te simți că acasă. Pe lângă toate astea, spiritul școlii este extraordinar. În fiecare semestru avem o săptămână unde în fiecare zi elevii aleg un tip de îmbrăcăminte special (spre exemplu, într-o zi am purtat pijamale la școală și cel mai mare șoc a fost sa vad toți profesorii purtând și ei).
Prin FLEX ai ocazia să fii ambasadorul țării tale. Am avut oportunitatea de a face prezentări despre Moldova elevilor americani. Ei sunt foarte entuziasmați atunci când, de exemplu, le povestești cum sărbătorim diferite ceremonii. Majoritatea credeau că vin de undeva din Africa și îmi puneau diverse întrebări „Dar voi aveți ciocolate?!”, „Dar tu acolo ce limba vorbești?!” sau „Unde se afla «Moldovia»?”! și apoi le explicam: este un stat situat în sud-estul Europei. Se învecinează cu România la vest și cu Ucraina la nord, est și sud.
Am învățat că nu pierdem absolut nimic dacă folosim un „Mulțumesc”, „Îmi pare rău!”, „Te iubesc” , „Te rog”. Uneori deși par niște cuvinte, ele pot schimba ziua unui om din viața noastră. Al doilea lucru pe care l-am învățat este că sinceritatea și comunicarea sunt esențiale. Uneori, un „ești important pentru mine” poate face o mare diferența. Iar ultimul ar fi faptul ca trebuie sa învățăm să respectăm culturile pentru că toate sunt diferite, iar diferit nu înseamnă mai rău sau mai bun.
Tu, cel care ți-ai luat 5 minute din timp sa citești acest material, vreau sa îți spun sa îndrăznești să fii diferit, să visezi, să nu îți fie frica de provocări. În America, am avut ocazia sa fiu acea persoana „specială”, care venise dintr-o țară de care nimeni nu auzise și care era unică prin ceea ce era și de unde venea. Demonstrează că nu contează câți ani ai când îți propui ceva. Contează doar ambiția și dorința de a obține ce îți dorești.
Autor: Veronica Roșca
COMENTARII