„Tradiția este ceea ce mă face împlinit”
Domnule Maciuca, pentru d-voastră ce înseamnă tradiția?
Tradiția pentru mine este istoria, obiceiurile, amintirile de la străbunei, bunei, părinți. Este ceea ce am învățat, ceea ce am realizat, ceea ce mă face să mă simt împlinit.
De ce ați ales să produceți anume vin?
Vedeam cum buneii mei, părinții erau preocupați în perioada vinului. Acordau atenție metodei de preparare și curățire a butoaielor. Vedeam că este ceva deosebit, un mod de trai al moldoveanului ce m-a cucerit. Ideea mea a fost de a reveni la tehnologiile etnice vechi, să produc vinuri ca pe timpuri, când se putea determina regiune de proveniență a vinului.
Descrieți procesul de producere a vinului cu suflu tradițional.
Eu folosesc pentru vin numai răvac. Nu folosesc teasc sau pres. Folosesc metoda statică, nu este nimic dinamic. Este ceva caracteristic tehnologiei etnice. Este acel know-how, când folosim tehnologiile etnice. Pentru a păstra aromele, gustul, calitatea și a proteja vinul eu folosesc un frigider.
Pandemia v-a afectat afacerea?
Nu cred că este cineva care nu a fost afectat. În ramura vitivinicolă au fost afectați îndeosebi micii producători. Noi n-am fost cunoscuți pe piață și ne-am lansat odată cu pandemia. Dat fiind faptul că producem în cantități mici, nu am putut exporta. Am îmbuteliat 15 600 de sticle de vin, iar pentru un container pentru export sunt necesare 20 000 de sticle. Sunt prezent pe piața internă, care depinde de pandemie, de toți factorii politici și economici.
Cât vin reușiți să produceți anual?
Anual producem între 15 000 – 20 000 de sticle de vin.
„Un vin bun este o artă”
Ce înseamnă un vin bun în opinia d-voastră?
Un vin bun este un vin care are o individualitate, care se deosebește de alte vinuri. Un vin bun este o creație, o artă apreciată de consumator.
Ce înseamnă vinul pentru cultura noastră?
Când vorbim despre cultură ne referim la istoria de mii de ani. Există și o expresie: „vinul este o parte din genetica moldoveanului”. S-a dovedit științific că vinul este acea parte care a format această națiune, acest popor. Noi suntem cei care produc acest vin de calitate. Vinul este un produs cu care ne mândrim și care merită să fie consumat atât în țară, cât și peste hotare.
Domnule Maciuca, vă mulțumesc pentru interviu!
Mulțumesc, sănătate și la mulți ani!
Acest material a fost realizat în cadrul Cursului de Jurnalism Economic care este implementat de către Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, în parteneriat cu Camera de Comerț Americană din Moldova, cu susținerea financiară a Ambasadei SUA în Republica Moldova. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat poziția partenerilor donatori.
Autor: Anatol Fornea
COMENTARII