Irina Rîngaci este o sportivă moldoveancă, luptătoare în stil lupte libere. În 2018, s-a poziționat pe locul II la campionatul european, locul III la campionatul mondial și locul IV la Jocurile Olimpice de Tineret de la Buenos Aires (57 kg la toate ). În 2019, a câștigat medalia de argint la campionatul european și medalia de bronz la campionatul mondial de lupte U23 la categoria de 62 kg desfășurat in Budapesta. În 2020 Rîngaci a câștigat medalia de argint la proba 65 kg femei la campionatul mondial individual de lupte, care a avut loc la Belgrad. În luna martie 2021, ea a concurat la Turneul European de Calificare de la Budapesta, cu intenția de a se califica la Jocurile Olimpice de Vară din 2020 de la Tokyo. În 2021, ea a câștigat patru medalii de aur la proba 65 kg femei: la campionatele europene de seniori și U23 din Varșovia și Skopje, cât și la campionatele mondiale de Juniori și seniori din Ufa și Oslo. Ea este prima campioana mondiala la lupte libere din istoria Republicii Moldova.

Sportul, probabil, din anii de şcoală a ocupat un loc important în viaţa dumneavoastră. Spuneţi-ne, cum a început cariera în acest domeniu pentru Irina Rîngaci?

Încă din clasa a V-a, când sora mea mergea la liceul sportiv și practica „lupte libere”, am început să îndrăgesc și eu acest sport. Respectiv, peste doi ani am mers și eu pentru prima data la Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv pentru a-mi face studiile și a practica sportul.

 

Cine ţi-a oferit susţinere ca să obţii performanţe în domeniul sportiv?

Antrenorii principali şi secundari au crezut foarte mult in mine și m-au îndrumat pe aceasta cale. Antrenorii Principali sunt Petru și Andrei Chiperi, dar în ultimul an jumate, m-am antrenat și cu domnii Guidea Anatolii și Cîrlan Tudor. Desigur, un rol important în carierea mea îl are şi familia. Ea este cea care mereu mă susține și mă încurajează, indiferent de obstacole. Prietenii și colegii, la fel, îmi sunt alături.

Când ai început să practici acest gen de sport lupte libere?

Din clasa a V-a și până în clasa a VII-a veneam în vacanță la sora mai mare și mă antrenam, iar din clasa a V-a am început deja a mă antrena profesional la Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv.

Ce emoții ai trăit când ți s-a conferit titlul de campioană a Moldovei?

În momentul în care mi s-a conferit titlul de Campioană Mondială a Moldovei, am trăit nişte emoţii deosebite. Aceste nu se pot reda prin cuvinte. Ele reprezintă un sentiment de mândrie și fericire.

 

A fost un vis al tău să ajungi Campion Mondial?

Să ajungi la Campionatul Mondial nu este cel mai greu, însă să obții o medalie este foarte dificil. Sigur că mi-am dorit să cuceresc și eu o medalie. Este cu adevărat un vis împlinit.

Ce sfaturi ai putea să le oferi viitorilor sportivi în acest domeniu?

Sfatul meu pentru toti viitorii sportivi este să creadă mereu în puterile lor și să nu se oprească la primul obstacol întâlnit.

Mai are Irina Rîngaci şi alte hobby-uri pe lângă lupte libere? Care ar fi ele?

Nu pot spune ca am un hobby, dar în timpul liber pe care îl am îmi place să citesc, să fiu activă pe rețelele de socializare și să ies la plimbare cu prietenii.

Amintim că, pe 6 octombrie, Irina Rîngaci a devenit prima luptătoare din Moldova care a obținut aurul la campionatul mondial de lupte libere.

Autoare: Dumitrița Ștefan, elevă la Gimnaziul Bujor, satul Bujor, raionul Hâncești