Textiera Cătălina Lungu, de profesie regizoare de radio s-a născut în familia Stelei și a lui Vasile Bâlici din satul Hiliuți raionul Râșcani. Mamă a doi copii de zece și respectiv treisprezece ani, pui de om în chip de femeie din viața căreia toarce ița versului său.

„Copilărie și ani de studii”

Am întrebat-o pe Cătălina mai multe despre copilăria sa, despre cum și-a petrecut anii de facultate și cum au fost aceste perioade din viața ei.

„Copilăria-mi e izvor de înțelepciune și sursa întâia și cea mai de bază a scrierilor mele”, spune Cătălina, care a mărturisit că nu a avut o copilărie deloc ușoară însă i-a fost plină de viață, de sens, de așchii în tălpi și flori la urechi. Se consideră însă și astăzi copilul de atunci, cărunt și naiv, cum îi e și versul.

„Perioada anilor de facultate m-a făcut mai bogată cu neamuri de suflet, unii fiind colegi alții profesorii și mentori dragi precum: Alina Lungu -Țurcanu – profesoara mea de actorie, Valeriu Țurcanu – profesor de dramaturgie, Mihai Poiată- profesor de scenaristică și Galina Madan – regizoarea sufletului meu”, acești oameni, după cu afirmă Cătălina, au stat la baza formării sale intelectuale și a recunoscut că îi poartă și astăzi în dreapta inimii pretutindeni.

„Primele versuri”

„De cum am desprins buchia… atunci am și încercat să pun cap la cap gânduri și năzuințe”, despre primele versuri ale sale Cătălina spune că erau niște versuri crude, dar viața este cel mai fierbinte cuptor și a evoluat mult de-a lungul timpului. Învățătorii i-au fost întâii săi cititori, critici și îndrumători spre a nu renunța, iar o deosebită recunoștință aduce Mariei Pelin, care ia arătat drumul spre Chișinău.

Întâia oară a debutat ca textieră alături de un nume deja consacrat cântecului popular – Diamanta Paterău. Au fost cu Doamne ajută și cântecele: „Omule care ai frate”, „Hai Români cu toți la joc”, „Azi bădița se însoară”, care au fost în scurt timp îndrăgite de iubitorii de cântec folcloric, devenind astfel niște cărticele de vizită ale Cătălinei Lungu. După au urmat numeroase colaborări cu mult îndrăgiții interpreți ca Tatiana Martin cu care o leagă și o prietenie frumoasă, Andrei Coțofană, Cristina Ceauș, Viorica Damaschin, Augustina Dogot… și mulți alții.

Scriitorii preferați

„Scriitorii mei preferați sunt clasicii Români”, însă după cum spune Cătălina, cea mai mare influență asupra sa a avut-o pătrunderea tezaurului literar lăsat de către regretatul Grigore Vieru, care pentru ea rămâne a fi o urmă în piatra poeziei Basarabene.

Ce mesaj încearcă să transmită poezia Cătălinei Lungu?

Fiind întrebată ce mesaj vrea să transmită prin intermediul poeziilor sale, fără a sta mult pe gânduri Cătălina a spus: „Poezia mea nu este un mesaj, e mai degrabă o șoaptă celui tăcut, un strigăt celui depărtat, o rugă, un zâmbet, o floare și o mângâiere celui ostenit. E suflet și dor…”.

Cum este să fii textieră în Moldova?

„Să fii poet, scriitor, dar mai ales textier în Moldova e greu, tânguitor… dar al Cerului de frumos”, mărturisește Cătălina, care nu încetează să mulțumească Celui de Sus pentru că i-a pus penița în mâna dreaptă aici acasă. Consideră o binecuvântare capacitatea sa de a așterne cuvintele pe foaie într-un mod deosebit.

Fiind întrebată dacă s-a gândit vreodată să își adune toate versurile într-un volum de poezie, Cătălina a spus că unul dintre cele mai mari vise ale sale este să editeze o carte cu poezie și una cu proză și dacă îi vor permite vremurile de grea încercare prin care trecem la moment, va depune mai mult efort în acest sens. Și fiind de profesie regizoare de radio, recunoaște că probabil ar monta cu drag spectacole radiofonice cu care au și crescut cei din generația anilor 80-90. Aș readuce la viață acest gen teatral demult uitat.

În activitatea sa de textieră, Cătălina a fost susținută de cei care i-au dat toată încrederea, libertatea în expunere și rezultatele frumoase de care s-au bucurat împreună, sunt toți interpreții săi dragi cărora le-a semnat textele, sunt mulți și îi vom cunoaște cu siguranță urmărindu-i activitatea, și toți cei care îi sunt alături pe rețelele de socializare (unde duce o activitate frumoasă) cât și în viața de zi cu zi, cele nouă mii de urmăritori care îi citesc versul și pe care îi simte cu inima că îi sunt părtași tuturor stărilor.

La final, Cătălina Lungu a venit cu un mesaj confesiune către cititori: „Cititorule al meu, nu am multe să-ți împart, dar e tot ce am și poate tot de ce are sufletul nevoie. Mulțumesc! Cu drag Cătălina Lungu.”

Autoare: Alina Zibrițchi