Descoperă în acest interviu mai multe detalii despre implicarea activă și experiența trăită de Valeria în mod unic și irepetabil.
În 2018 ai participat la programul de schimb academic FLEX, în cele din urmă câștigând posibilitatea de-a pleca în Statele Unite ale Americii (SUA). Cum ți-a părut această experiență și ce ai reușit să înveți?
Experiența din Statele Unitele a fost, cu siguranță, una metamorfozată. Am învățat să fiu mai deschisă către nou, să nu judec, să fiu tolerantă, să accept și să îmbrățișez diferențele dintre noi, căci ele ne unesc cel mai mult. Mai mult decât atât, am înțeles cât de importantă este implicarea noastră, a fiecăruia, în generarea de schimbări durabile în societate. În State, acțiunile voluntare și de caritate sunt o normă și, din punctul meu de vedere, anume acest lucru asigură un fundament temeinic pentru valorile democratice americane. Din această perspectivă, mi-aș dori enorm ca și societatea noastră să îmbrățișeze mai strâns ideile de într-ajutorare dezinteresată a semenilor și activism civic, or o societate civilă implicată înseamnă o democrație dezvoltată.
Încă de pe băncile școlii, ești parte a multor organizații non-guvernamentale și participi activ la diverse proiecte sociale. Cum crezi, cât de importantă este implicarea tinerilor în toate domeniile vieții a orașului/satului natal în particular și a țării în general?
Am avut marele noroc să fiu parte a mai multe ONG-uri și structuri de caritate, cum ar fi Țara Verde Moldova, CASMED, Asociația pentru Drepturile Omului LEX XXI, Holland Hospital și altele. M-am implicat activ în aceste proiecte sociale pentru că îmi pasă de comunitatea în care trăiesc și înțeleg că noi suntem de fapt un tot întreg. Dacă o parte din acest întreg devine vulnerabilă, vulnerabili devenim noi toți. Din aceste considerente, am încercat mereu să-i ajut pe cei mai puțin norocoși decât mine și să dăruiesc părticele de fericire și dragoste celor care duc lipsă de ele. Ori de câte ori am făcut-o, aceste părticele mi s-au reîntors înzecit. Cred că implicarea tinerilor în toate aceste proiecte sociale/politice/comunitare este una imperios necesară, or tinerii au demonstrat de mult prea multe ori că ei pot deveni un veritabil motor al schimbării. Tinerii sunt curajoși, activi, pasionați și înfometați de schimbare, iar atunci când aceștia îndrăznesc să aplice aceste calități în practică, ei pot dărâma munții!
La etapa actuală, din ce organizații sau programe de voluntariat faci parte, și în ce constă activitatea ta în cadrul acestora?
La momentul de față, sunt voluntară, coordonatoare de proiecte și responsabilă de comunicare în cadrul Asociației pentru Drepturile Omului LEX 21 din Bălți. În cadrul acestei Asociații, contribui la atragerea de fonduri internaționale și la implementarea cu succes a diferitor proiecte legate de incluziunea socială, drepturile persoanelor cu nevoi speciale, monitorizarea banilor publici, valorificarea patrimoniului public, asigurarea transparenței decizionale și asigurarea de șanse și oportunități egale pentru femei și fete. De asemenea, sunt voluntară în cadrul organizației de tineret a Partidului Acțiune și Solidaritate. În cadrul acestei organizații, sunt responsabilă de identificarea și combaterea știrilor false, promovarea media și recrutarea de noi voluntari. În final, sunt delegata Moldovei pe tineret la Congresul Autorităților Locale și Regionale din cadrul Consiliul Europei, în cadrul căruia implementez proiecte ce vizează Autoritățile Publice Locale și contribui la o mai bună participare a tinerilor în procesele decizionale la nivel local.
La sigur, toate aceste activități, acapară o mare parte a timpului tău, cum îți reușește să le combini pe toate?
Îmi planific minuțios fiecare zi din săptămână și încerc să nu deviez de la programele pe care mi le pre-stabilesc. Totodată, nu uit să îmi iau câte un moment de respiro atunci când simt că responsabilitățile mă depășesc. Mantra mea în viață a fost mereu următoarea: Munca e importantă, dar fără odihnă ea devine irelevantă.
Ce faci atunci când întâmpini dificultăți și ce te motivează în așa momente să continui?
Desigur, atunci când îți faci vocea auzită și mai ales când atingi probleme politice sensibile, vor fi mulți dintre cei care vor spune că ceea ce faci e greșit, aberant și chiar inutil. Vor fi mulți dintre cei care te vor întreba: Da’ ce poți să știi tu la 19 ani? Da’ cine te-a plătit? Socialiștii ori democrații? Pe lângă asta, am întâmpinat și alte dificultăți: lipsă de somn cu lunile, senzația că oricum nimic nu se mișcă din loc și așa mai departe. Totuși, nu m-am gândit să renunț în nicio secundă. De ce? Pentru că înțeleg că nu e ușor, că orice cauză cere multă-multă muncă și sacrificiu, că sfânt nu e cel care nu cade niciodată, ci cel care cade și se ridică de fiecare data când a căzut.
Motto-ul după care te ghidezi în viață?
„All things are difficult before they are easy” [Tr.rom. Toate lucrurile sunt complicate înainte ca să fie ușoare] (Thomas Fuller).
Fiind studenta anului I la Facultatea de Relații Internaționale, în cadrul Universității Corvinus din Budapesta, în continuare îți dorești să revii în Republica Moldova și ce te motivează să o faci?
Iubesc Budapesta, însă tot mai mult îmi iubesc țărișoara de unde am plecat. Pentru mine, viața e inutilă dacă nu o leg de un scop, de o cauză. Cauza mea e să îmi ajut țara să devină mai curată, mai democratică, iar oamenii ei – mai fericiți și mai împliniți. Asta vreau să fac și asta voi face după ce revin de la universitate – voi lucra pentru ca Moldova să devină un loc mai bun decât este acum.
Obținând titlul de „cea mai activă tânără din municipiul Bălți”, care sunt sfaturile/ îndrumările tale pentru noua generație de tineri?
Fiți curajoși, îndrăzneți și dârzi! Schimbarea nu pică din cer și noi suntem cei care trebuie să lupte pentru aceasta! Fiți buni și empatici, or bunătatea poate, eminamente, salva o lume întreagă! Nu-i ascultați pe cei care vă spun că sunteți prea tineri ori „ne-copți”! Tinerețea nu e un motiv de discriminare, ci un atu! Și, nu în ultimul rând, nu vă plângeți de milă și spuneți că e prea greu, prea incomod ori prea imposibil să faci o schimbare. Totul e posibil dacă vă doriți cu ardoare. Dar trebuie să vreți cu o exuberanță ce erupe prin toți porii și se contopește cu energia care a creat lumea! Să vreți și să faceți!
Valeria ești un adevărat exemplu pentru majoritatea tinerilor din Republica Moldova. Astfel, aș vrea, să-ți mulțumesc pentru răspunsurile oferite și timpul acordat.
Îți mulțumesc!
Autoare: Victoria Podgurschi, studentă în anul I la FJȘC, USM
COMENTARII