De 11 ani este meșteră populară, iar de 7 ani participă activ la festivalurile autohtone precum „IAMANIA”, „Bostaniada”, „Mai dulce”, „Lavanderfest”, etc. Utilizând tehnica „decoupage-ului”, transformă diverse obiecte în capodopere de artă, care mai apoi ajung în casele oamenilor. Este atentă la detalii, iar acest lucru îl poți observa și după felul în care își combină accesoriile cu hainele. Nu se lasă a fi neobservată, de altfel zâmbetul și acea doză de optimism îi sunt veșmintele preferate. Haideți s-o cunoaștem împreună pe Larisa Gîlcă, meșterița cu mâini dibace.

Creează o legătură aparte cu arta și a reușit să facă și o afacere în acest domeniu. De 11 ani Larisa Gîlcă este meșteră în tehnica decupajului și această idee își are rădăcinile în copilărie. De mic copil meșterea, croșeta, tricota și cosea haine pentru păpuși, iar în timp acest hobby s-a dovedit a fi o sursă de venit pentru ea.

„Îmi amintesc și acum ziua de 31 decembrie 2010, când fiica mă anunțase că pleacă în ospeție și nu prea avea idei de ce cadou i-ar putea oferi gazdei. Aveam o sticlă de spumant în casă, pe care am ornamentat-o cu niște imagini de revelion pe care le-am decupat dintr-o revistă. Am vopsit sticla cu singura culoare de guașă pe care o aveam în casă – albastru, după care mai adăugasem și străluci, iar rezultatul final m-a lăsat mască, eram atât de mândră de mine și de produsul final pe care l-am primit…De aici și a pornit tot. Căutând informație în internet, găsit-am că ceea ce eu am făcut intuitiv, există de peste 10 veacuri, fiind o tehnică inventată în China ca metodă de decorare a mobilei și diverselor obiecte cu hârtie de orez și diferite imagini. Astfel am aflat că ceea ce eu am făcut este tehnica decoupage, o adevărată posibilitate de a crea artă, pentru cei ce foarte mult își doresc să picteze, dar nu au darul”, ne-a spus artista.

„o sticlă de vin bun, încă și decorată frumos, e un cadou perfect”

Vinificatoare fiind de profesie, Larisa Gîlcă a dat startul experimentelor pe sticle cu vin și șampanie, iar un factor important în acest proces, era să lucreze doar cu sticle pline, pentru că: „o sticlă de vin bun, încă și decorată frumos, e un cadou perfect”, afirmă ea. Cu timpul s-a perfecționat și a reușit să găsească materialele potrivite ca raport calitate – preț, mai mult decât atât, se descurcă de minune la capitolul ingeniozitate și deseori înlocuia materialele scumpe pentru pictori, cu materiale simple, analogice, achiziționate din magazinele cu materiale de construcții.

Fiind curioși în ce constă această tehnică a decoupage-ului și pe ce fel de obiecte mai poate fi ea aplicată, n-am rezistat mult suspansului, așadar am rugat-o pe meșteriță să ne dezvăluie secretul.

„Tehnica decoupage consider eu că e una extrem de minunată, prin faptul că o poți aplica pe orice suprafață, din orice material, cum ar fi –lemnul, sticla, ceramica, ghipsul, plasticul și din toate poți crea opera de artă. Un mare plus a decoupage-ului este posibilitatea de restaurare și reînnoire a lucrurilor vechi, precum mobilă, cutii, obiecte pentru bucătărie. Încetul cu încetul am lărgit diapazonul obiectelor făcute, acum fac și căsuțe pentru ceai, suporturi pentru chei, tocătoare pentru bucătărie, oglinzi din lemn, farfurii din sticlă și ceramică, decorațiuni pentru sărbători, podoabe pentru păr cusute cu pietre și mărgele și altele. Mereu încerc ceva nou, învăț ceva nou, iar asta îmi place mult”, ne-a mărturisit Larisa Gîlcă.

„Mi-am format un cerc mare de clienți fideli, care continuă să-și surprindă oamenii dragi cu cadouri făcute de mine”

Pe lângă podoabe pentru păr, tocătoare pentru bucătărie și sticle, toate acestea fiind decorate manual, se regăsesc și pieptene asemănătoare celor din povești. Astfel de creații necesită și o sursă de inspirație, iar când am întrebat-o pe artistă de unde se inspiră, ea ne-a dezvăluit că din natură, muzică și viață, acestea creează izvorul inspirațional al Larisei Gîlcă. Cu toate acestea, dânsa susține că și clientul participă uneori la acest proces, el fiind inițiatorul în idei, iar ea este deschisă pentru orice propunere frumoasă.

Festivalurile autohtone erau sursa principală de venit al artistei în acest domeniu. În ultimii 7 ani, Larisa Gîlcă a fost o participantă activă la târgurile de artizanat, precum „IAMANIA”, „Lavanderfest”, „Bostaniada”, „Mai dulce” etc. Dat fiind faptul că pandemia și-a lăsat amprenta și pe domeniul culturii, acestea la moment nu se organizează și respectiv nici expozițiile nu au loc. Acest detaliu ne-a pus pe gânduri și ne-a lăsat cu următoarea întrebare: Cum reușește artista să-și comercializeze lucrările, înafara expozițiilor?

„Mi-am format un cerc mare de clienți fideli, care continua și azi să-și surprindă oamenii dragi cu cadouri făcute de mine…deci m-am reprofilat…de la târguri vii, după o lună de depresie, la începutul pandemiei am trecut pe rețelele de socializare, unde activ îmi promovam lucrările, iar acest lucru a salvat situația, mai mult de atât, a dat un rezultat destul de bun”, ne-a răspuns dânsa.

Întrebând-o dacă a încercat să participe la expoziții internaționale, meșterița ne-a răspuns în felul următor: „Din păcate, nu prea avem ieșiri peste hotarele țării si nu ne invită nimeni, pe când alte țări își susțin și promovează meșteșugăritul autohton. Trist că la noi în țară, nimeni din autorități nu se gândește la meșteri. Despre evenimente nici nu mai zic, ele și înafara pandemiei erau puține, dar noi avem nevoie să ne putem afișa expozițiile într-un punct stabil, măcar duminicile de altfel. La momentul de față, nu ne rămâne decât să continuăm în a spera și la mai bine…”

„Savurați viața ca pe un vin bun, picătură cu picătură”

Spre final, Larisa Gîlcă nu a ezitat să ofere un sfat tuturor celor care apreciază arta și tuturor iubitorilor de viață: „Vă sugerez să susțineți meșterii autohtoni procurând de la noi cadouri și lucrări inedite create cu suflet, cu inimă și mare drag. Vă îndemn să savurați viața ca pe un vin bun, picătură cu picătură. Sănătate vă doresc!”

***

Dragi prieteni, iar pentru că se apropie sărbătorile de Paști și sunteți în pană de idei, referitor la ce le-ați putea dărui persoanelor apropiate vouă, vă propun să vizitați pagina de Instagram a artistei pentru a selecta și după care procura lucrarea favorită. Dumneaei a creat deja o serie de opere pascale, astfel, veți susține meșterii autohtoni, veți participa la promovarea culturii țării și veți bucura mai mulți oameni în același timp. Sărbători fericite!!!

***

Și nu uitați, dacă se întâmplă să vedeți o doamnă plină de viață cu părul negru ca cel pe care-l avea Alba ca Zăpada și cu flori în el, salutați-o… la sigur e Larisa Gîlcă, o doamnă ca-n povești.

Autoare: Biatricia Turculeț, studentă în anul III la USM, FJȘC