Arta contemporană este un amestec de emoții și realități care renovează arta clasică, dându-i culori și curente noi. Ea este prezentă oriunde am merge, începând cu pereții colorați de pe străzile Chișinăului și terminând cu ceea ce vedem în mediul online. Dar cine sunt autorii ale acestor creații neobișnuite și originale? Astăzi vom cunoaște un nou artist, alături de care vom putea privi în viitorul îndepărtat al orașului Chișinău.

Andrei Spencer a absolvit Școala de Arte Plastice „Alexei Șciusev”, după care a continuat studiile la Facultatea de Arte Plastice și Design din cadrul Universității „Ion Creangă” din Chișinău.

„Când eram în clasele II-III-a, profesoara de desen a observat că am potențial și mi-a recomandat să fac studii în pictură, iar părinții au decis să îi urmeze sfatul și m-au înscris la școala de arte plastice.”

Îi place stilul cyberpunk și sci-fi, fenomene ale unei subculturi independente, care includ anumite concepții sau închipuiri asupra muzicii, a lumii, a literaturii. Preferă jocurile video, precum: Fallout, Wasteland, Starcraft, etc. Și cu toate că este pasionat de 3D Art, Andrei nu uită de arta clasică a picturii.

„Cel mai tare simpatizez renaissance (renașterea), pentru că îmi place tinderea acestei mișcări spre realism și spre dezvoltarea unei realități mult mai naturale.”

Andrew Spencer

„Fac din toate câte un pic”

La momentul de față, tânărul preferă să creeze prin 3D Art, character design, 3D sculpting, 3D illustration, 3D animation, dar oricum nu uită de arta clasică, de desenul în creion, care este un plus mare pentru conceperea unei ilustrații, animații, etc.

„Desenul în creion nu este o necesitate, dar este totuși un plus mare. Desenul în creion îți ajută la concepte, pictura – la textură, sculptura – la modelare, experiența în fotografiere și video te ajuta la plasarea sau mișcarea camerei și la iluminarea scenei. Studierea compoziției te ajuta la cadrare, coloristica – la alegerea paletei de culori, designul interior — la crearea încăperilor, designul vestimentar – la hainele personajelor.”

Andrei activează în cadrul companiei Simpals, deja de patru ani, în calitate de ux/ui/product designer.

„La serviciu lucrez asupra studii.md – registre electronice și agende școlare. Aici mai mult e web design, ui/ux design, ilustrații grafice și bannere.”

Pe lângă serviciu, tânărul mai are multe „distracții”. În paralel lucrează la crearea unui personaj în 3D, filmează videoclipuri, face website-uri și chiar face muzică, muzica fiind o pasiune aparte. În anul 2018, Andrei Spencer, fiind solistul trupei post-hardcore „And all i can say is”, a lansat un videoclip, în care au participat 40 de muzicieni, iar muzica pentru „The Flood” a fost scrisă chiar de el.

„Deseori îmi vine o idee în cap care într-atât mă pasionează, încât pot să abandonez proiectele precedente, numai pentru a îndeplini ideea nouă. Cred că universul le pune la punct pe toate.”

„Scopul era de a arăta Chișinăul în viitor, dar atât de apropiat sufletului precum e acum”

La facultate era pasionat de web și graphic design. A dorit să facă propriul său joc, însă a abandonat ideea la scurt timp după ce a avut câteva neclarități în cadrul studierii programării C-sharp. Cu timpul i-a venit un alt gând, pe care și a putut să îl ecranizeze mai apoi.

„Am decis să fac pur și simplu un desen animat 3D despre Chișinău în viitor, aproximativ anul 2222. Ideea principală era de a ecraniza acel Chișinău, care este cunoscut de toți și este apropiat pentru toți, iar animarea troleibuzului din viitor a fost pentru ca oamenii să recunoască străzile Chișinăului, așa cum sunt deprinși deja să le vadă.”

„Cum spun scriitorii – scrie despre ceea ce știi”

„Eu trăiesc în Chișinău toata viața și asta și m-a făcut să ajung la acest gând. Am vrut să redau arhitectura, cultura și atmosfera orașului în care trăiesc.”

Această idee, de a anima capitala i-a venit spontan și a înțeles că ar fi ceva interesant și original pentru public. Din simplu motiv că nu a putut găsi programatori, care îi vor îndeplini conceptul propus, Andrei a decis de a reda totul de sine stătător, printr-un story, o poveste.

„Este practic aceeași idee, precum ar fi o joacă, doar că aici spectatorul nu poate controla eroul principal, ci doar poate să privească istoria”.

După spusele sale, nu mereu totul îi iese din prima, mai ales dacă e vorba despre ceva nou pentru el, dar acest lucru nu îl împiedică. Pentru a găsi o soluție potrivită, preferă să mediteze până la miez de noapte în căutarea ieșirii din situație.

„Pentru a face o astfel de ilustrație 3D îmi ia o săptămână pentru modeling și animație și două zile pentru render. Render este procesul de convertire a modelelor 3D în imagine 2D. Render pentru o imagine constituie aproximativ 10 minute, o secundă de animație constituie 24 de imagini, 10 secunde – 240 imagini, ș.a.m.d.”

„Să lași totul ar fi prea simplu”

Ilustrația Chișinăului va continua. La momentul de față, Andrei lucrează asupra unei scene în care vom vedea cercul de la Hotelul Cosmos din Chișinău. Proiectul este aproape finisat, iar pentru a-l vedea, fiți cu ochii pe tânărul artist și anume, pe pagina lui de Facebook și Instagram.

Prin urmare, Andrei vă îndeamnă să fiți cât mai creativi, mai inventivi și niciodată să nu vă dați bătut din cauza că ceva nu vă reușește. Luați o pauză, analizați situația și începeți de la capăt.

Autoare: Valeria Minciuna, studentă în anul III la USM, FJȘC