Liuda ne-a povestit că din totdeauna și-a dorit propriul restaurant, dar niciodată nu s-ar fi gândit că între ea și patiserie s-ar putea lega așa o conexiune.
„Nu în zadar se spune că visele se materializează”
„Mereu mi-am dorit să am restaurantul meu și să nu fiu doar proprietară, dar să gătesc alături de angajați/colegi. Treptat, la un moment dat, Universul a făcut în așa fel ca să fiu în acest domeniu, nu în zadar se spune că visele se materializează. Totuși, am început să mă gândesc serios la această dorință din clipa în care am devenit mamă și am ales să particip la un masterclass, unde trainerul/patiserul mi-a spus să nu mă opresc aici, pentru că am potențial”, ne relatează Liuda despre începutul acestei aventuri cu note de dulce.
Totul și toate s-au aranjat treptat, istorisește ea, mai bine zis, atunci când soțul ei îi făcuse în dar un mixer profesional, iar apoi o prietenă a sunat-o și i-a zis că are nevoie de două deserturi pentru aniversarea ei și a unei prietene. Așa și a început această călătorie în lumea patiseriei. Nu s-a oprit nici o zi din căutări, ba din contra a învățat din fiecare eșec și crede că fiecare clipă este o oportunitate bună de a învăța ceva nou și util.
Când am întrebat-o prin câte etape a fost nevoită să treacă pentru a putea astăzi să comercializeze deserturi, protagonista noastră ne-a povestit că mereu a citit multă literatură de specialitate privind această ramură gastronomică, totodată privea multe emisiuni și videoclipuri pe internet. Dar de fapt, toate astea sunt nimic fără practică și masterclass-uri, acolo unde înțelegi cu adevărat chimia acestei bucătării, și chiar dacă Liuda este nevoită să se adapteze regulilor pandemice, dânsa nu se oprește din căutat cunoștințe noi.
„Am făcut multe masterclass-uri pentru a înțelege cu adevărat ce și cum funcționează. La momentul de față, fac o școală de patiserie la distanță, din cauza pandemiei. Avem teme pentru acasă, suntem în legătură directă cu patiserul care ne predă, deci încă învăț și o să tot învăț. Vreau să mă determin într-o anumită latură, pentru a fi cea mai bună acolo”, subliniază patisera.
„Când am zis că mergem mai departe cu atelierul, a început pandemia și totul s-a oprit, dar nu m-am panicat”
Fiind curioși cum a luat amploare proiectul și cât de migălos la capitolul birocratic a fost să înființeze un atelier de patiserie, protagonista noastră a spus că este greu, dar nu imposibil.
„Am decis să fac acest lucru foarte repede, am găsit locația, mi-a plăcut, apoi am început să lucrez la un business plan, calcule și multe altele. Cel mai greu și de fapt ca timp, nu financiar, a fost să iau autorizația de producere și comercializare a produselor. Pentru a avea această autorizație este necesar să îndeplinești și să pregătești foarte multe chestii, iar asta durează destul de mult. Apoi când am zis că mergem mai departe cu atelierul, a început pandemia și totul s-a oprit, dar nu m-am panicat, am lucrat în continuare că să pot duce lucrurile planificate până la capăt.”
Tot aici patisera ne-a relatat că deocamdată la atelierul ei, îndrăgostiții de dulce, pot găsi șapte tipuri de torturi, printre care se numără faimosul Red Velvet cu mousse de zmeură, vișină în ciocolată, cocos-mango-maracuia, Napoleon și altele. De asemenea, Liuda mai gătește macarons, zefire, eclere, chec cu portocală și ciocolată artizanală.
Iar pentru ca deserturile enumerate mai sus să fie nu doar frumoase și gustoase, dar și sănătoase, patisera optează doar pentru ingrediente naturale, de cea mai bună calitate, iar în caz că nu le găsește în Moldova, optează pentru companiile de livrare din afara țării.
„Nimeni nu-ți oferă secretul, acesta îl identifici prin multă practică ”
Mulți admiratori de dulce, în special cei pasionați de gustul desertului francez macarons, recunosc că pe piața noastră, cele ale Liudei se evidențiază bine în materie de gust, textură, calitate și aromă. De aceea am fost curioși să aflăm cât timp i-a luat pentru a obține un rezultat atât de bun, pentru o prăjitură atât de „alintată” la capitolul preparare.
„Trebuie să recunosc că am trecut prin multe crize de nervi, ba chiar au fost momente când aruncam totul și o luam de la început. Nu a fost ușor deloc, mai ales că era perioada când aveam copil mic cu care petreceam toată ziua, iar cumva serile le dedicam deserturilor, în special, macaronsurilor. Am participat la multe cursuri, și aici și peste hotare, dar oricum nimeni nu-ți oferă secretul, acesta îl identifici prin multă practică. Aveam un carnet și îmi notam ce am făcut bine ca să repet, și ce greșeam ca să nu mai fac a doua oară. Deci, nu a fost simplu deloc, nu neg că și acum am momente când nu sunt mulțumită și simt că pot mai mult, dar foarte mult depinde de dispoziția și energia mea zilnică. De aia eu mănânc zilnic dulce și beau muult ceai verde”, povestește entuziasmată Liuda.
„Mă joc cu proporțiile de ingrediente ca să ajung la gustul și textura pe care mi-o doresc, așa încât în primul rând să-mi placă mie”
Tot aici, am vrut să menționăm despre prăjiturile macarons cu gust de dorblu sau parmesan care se regăsesc în palmaresul patiserei și țineam să aflăm dacă mai are și alte gusturi curioase și mai puțin obișnuite.
„Într-adevăr sunt curioase la nivel de paletă de gust, dar nu le-am inventat eu, aceste combinații le fac probabil mai mulți. Țin să menționez însă, că am multă literatură de unde mă inspir, iar mai departe pur și simplu fac chimie, cum zice fetița mea. Mă joc cu proporțiile de ingrediente ca să ajung la gustul și textura pe care mi-o doresc, așa încât în primul rând să-mi placă mie. Eu niciodată nu pregătesc sau vând ceea ce eu nu aș mânca niciodată. Deși am produse care nu sunt pe placul meu, știu sigur că plac altor persoane. Dar dacă e să vorbim despre această sferă, sunt mai mult ca sigură că astfel de combinații le fac doar eu și predomină. Noaptea nu mereu dorm, pentru că nu mă lasă în pace ideile pe care le am”, punctează Liuda.
Și pentru că veni vorba despre gusturi și preferințe, Liuda ne-a relatat că desertul ei preferat este macarons, iar clienților ei faimosul Red Velvet.
„Iubesc enorm de mult macaronsul și de ceva timp, se pare că și acesta pe mine. Multe persoane știu deja despre faptul că acest desert este unul extrem de capricios și nu e ca și cum ai văzut rețeta pe net și te-ai apucat să o faci, nu. Din motiv că ei nu se pregătesc ușor, asta m-a și ambiționat să nu renunț și să-mi demonstrez în primul rând mie că pot, așa că acum pot să declar dragoste reciprocă. Dar foarte mult îmi place și tortul Kiev sau în general tot ce conține caramelă, alune, ciocolată și combinații ciudate. Iar ceea ce ține de clienți, cel mai solicitat desert la moment, e clar că sunt macarons, însă dacă e să vorbim despre torturi, atunci câștigă Red Velvet, Napoleon și Vișină în ciocolată”, narează Liuda.
Spre final, patisera ne-a afirmat că deși este conștientă că trebuie să aibă o viziune pentru următorii zece ani, aceasta totuși, ezită să previzualizeze lucrurile atât de înaintat și pur și simplu alege să se bucure de experiența momentului.
„— La cine azi mergem la un ceai cu ceva gustos? — La Liuda!”
„La momentul de față, vreau lumea de acasă să mă cunoască și să-mi aprecieze munca și dedicația necondiționată. Pentru unii prieteni, foști colegi, acum este ceva wow că eu lucrez în acest domeniu, dar cei care mă cunosc foarte bine, au știut dintotdeauna despre pasiunea mea. Mereu în cercul nostru de prieteni predomina fraza: «— La cine azi mergem la un ceai cu ceva gustos? — La Liuda!» Dar cred că acest succes nu l-aș fi avut, în primul rând, fără susținerea soțului meu, care este și criticul și susținătorul meu la nivel de idei și realizări. El întotdeauna știe că pot mai mult, chiar dacă deseori mă aude zicând: nu mai pot. Tocmai pentru acest lucru îi sunt recunoscătoare și chiar facem o echipă fantastică!”, conchide Liuda Grîu.
Și pentru că am ajuns la final, vă recomandăm să faceți un click pe pagina de Instagram a Liudei acolo unde o puteți contacta în caz că vă face din ochi vreun desert. Mai mult decât atât, ea ne-a mărturisit că îi este foarte plăcut atunci când este contactată prin recomandare, așa simte că își face meseria cu adevărat bine.
Autoare: Biatricia Turculeț, studentă în anul III la USM, FJȘC
COMENTARII