„Credeam cu tot sufletul că voi deveni artist”
De mic copil, Natalia Calalb avea o strânsă legătură cu arta, dorindu-și să petreacă cât mai mult timp în fața publicului.
„De când mă țin minte scena era visul meu. Atunci nu conta ce să fac în scenă – să cânt, să dansez sau să recit o poezie, era scopul meu principal în viață și eu credeam cu tot sufletul că voi deveni artist. Îmi amintesc cum în copilărie adunam toți copiii de prin mahala și încercam să organizăm diferite concerte pentru vecini”, povestește Natalia.
„Nimeni nu s-a gândit că voi alege să fac actorie”
La vârsta de 18 ani a pășit în lumea studenției teatrale doar cu încredere în forțele proprii și cu speranța că visul ei din copilărie poate deveni realitate.
„Eu vin dintr-o familie destul de modestă și nimeni nu s-a gândit că voi lua decizia de a face actorie. Rudele, cunoscuții încercau cumva să mă convingă să nu merg, dar pasiunea mea pentru scenă nu s-a lăsat bătută. Când a venit timpul să iau o decizie unde să fac studii, mama mi-a procurat un abiturient, răsfoind am găsit facultatea teatrală din cadrul Universității Slavone și am zis: «eu merg aici». Pentru mine nu conta faptul că studiile se desfășurau în limba rusă, mi-am dorit să merg acolo și acolo am mers”, spune Natalia.
Studiile au durat patru ani, timp în care Natalia a reușit să treacă prin mai multe provocări, oferindu-i posibilitatea de a se familiariza mai îndeaproape cu arta teatrală. „Au urmat 4 ani de facultate, 4 ani pe alocuri deloc ușori, dar totuși într-un final o perioadă din viață destul de frumoasă. Am cunoscut oameni frumoși, profesioniști, alături de care am cunoscut viața interioară a teatrului, pentru care le mulțumesc mult”, mărturisește Natalia.
„Am mers din clasă în clasă…”
După absolvirea Universității Slavone, Natalia Calalb s-a căsătorit și s-a stabilit în orașul Leova. Ulterior, în anul 2017 a devenit conducătoarea cercului dramatic din cadrul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din respectiva localitate.
„Simțeam dorința de a împarți cunoștințele și pasiunea mea pentru teatru cu elevii. Când am creat cercul dramatic, am mers din clasă în clasă și am anunțat elevii despre o activitate nouă în cardul liceului. Am început să muncim, era foarte distractiv, atât pentru mine cât și pentru ei. Ne adunam de două ori în săptămână și munceam împreună cu ei timp de două ore. Începeam cu exerciții de dicție, apoi treceam nemijlocit la lucrul cu textul, fie o lucrare comună, fie una individuală”, povestește Natalia.
„Vreau și eu ca ei”
Natalia Calalb a ales să lucrez anume cu elevii pentru că a dorit să cultive dragostea pentru arta dramatică tocmai de la rădăcini.
„Maturii mereu sunt ocupați, și e mai greu să convingi un matur să participe la un spectacol, și cu muncă gratuită, voluntar, doar din plăcere. Scopul principal al cercului este de a cultiva în copii dragostea pentru arta dramatică, precum și stimularea copiilor de a participa la spectacole, și nu contează ce rol au copiii, azi pot fi spectatori, iar mâine ei pot veni cu dorința de a deveni actori, spunându-mi: «vreau și eu ca ei»”, spune Natalia.
„Fără a cheltui măcar un leu”
Odată ce în cadrul cercului dramatic din incinta Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din or. Leova s-au adunat zeci de tineri, aceștia au început să muncească intensiv pregătind câteva piese de teatru.
„Prima lucrare a fost «Alba ca Zăpada și cei 7 pitici», un spectacol de 17 minute, la care am muncit împreună cu copiii extrem de mult. Am confecționat costumele de sine stătător, fără a cheltui măcar un leu. Am primit o donație de haine second-hand și din ele am creat costumația micilor artiști”, recunoaște Natalia.
„Experiență frumoasă nerealizată din motiv financiar”
Deși ambiția Nataliei Calalb este mare, iar idei are multe, totuși din motiv financiar unele piese de teatru nu au fost prezentate în fața unui public.
„Am avut o încercare.. am adunat mai mulți tineri și am purces împreună la treabă, am început munca asupra spectacolului-poveste pentru copii «Cenușăreasa». A fost o experiență frumoasă, însă cu regret n-am reușit să realizăm acest spectacol din motiv financiar. Nu aveam de unde să luăm bani pentru costume și pentru decor. Dacă găseam câteva surse bănești, sunt sigură că avea să fie o lucrare foarte frumoasă”, a destăinuit Natalia.
„Noi continuăm să muncim”
Ultima lucrare teatrală a centrului dramatic condus de Natalia Calalb a fost prezentată anul trecut în luna martie, cu câteva zile înainte de a fi înregistrat primul caz de COVID-19 în Republica Moldova.
„Noi continuăm să muncim, mai mult sau mai puțin avem lucrări finisate, activăm doar în cadrul Liceului teoretic «Mihai Eminescu». Ultima lucrare a fost prezentată în anul 2020, la începutul lunii martie. A fost o lucrare intitulată: «Mimii în misiune», prin care am felicitat profesorii liceului cu sosirea primăverii, oferindu-le în dar câte un mărțișor. În scurt timp, a venit pandemia și ne-a dat peste cap toate activitățile planificate… acum așteptăm să treacă pandemia și să revenim la activitatea noastră de suflet”, a relatat Natalia.
„Nu știu dacă pot alege”
În pofida faptului că pandemia de COVID-19 a pus stăpânire pe întreg globul pământesc, iar majoritatea domeniilor de activitate au fost puse pe pauză, Natalia Calalb a găsit mai mult timp pentru a se dedica unei pasiuni mai vechi.
„Hand-made-ul a apărut în viața mea, la fel ca și la alte meșterițe, în perioada concediului de maternitate. Atunci aveam mult timp liber și am decis să fac ceva – așa am început să produc lumânări decorative, apoi un pic mai târziu am început și să croșetez. Inițial realizam lucrări din curiozitate, să vadă dacă o să-mi reușească, apoi am început să fac pentru cunoscuți, și în final, acest hobby a devenit o sursă suplimentară de venit. Am o satisfacție și mă bucur nespus de mult atunci când clientul este mulțumit – asta este cea mai bună răsplată pentru munca care o depun în fiecare lucrare”, spune Natalia.
Am întrebat-o pe Natalia, dacă ar trebui să aleagă între arta teatrală și cea hand-made, la ce ar renunța. Acesta ne-a oferit următorul răspuns. „Și teatrul și activitatea hand-made îmi aduc o plăcere și nu știu dacă pot să aleg una sau alta. Și una și alta o voi face atâta timp cât voi simți că este nevoie. Eu cred că viața este foarte frumoasă și în viața asta trebuie să facem doar ceea ce ne aduce plăcere – ceea ce ne face cu adevărat fericiți. Să nu ne lăsăm niciodată duși de sfaturile cuiva, ci să ne ascultăm inima, căci doar atunci sufletul nostru va fi împlinit”, a conchis Natalia.
Am provocat-o pe Natalia Calalb să asocieze un cuvinte cu un alt lexem, unul care i-ar fi pereche.
Actor – Trăire
Copil – Inocență
Emoție – Suflet
Cuvânt – Dedicație
Scenariu – Un moment
Piesă de teatru – O viață
Spectator – Juriu
Cultură – Valoare
Viitor – Misiune
„Fiindcă recent am sărbătorit Ziua Mondială a Teatrului, țin să-i felicit pe toți cei care își desfășoară activitatea în această minunat domeniu. Știu că acum e mai greu, pentru că avem restricții, dar să avem răbdarea de a trecem peste asta. Multă sănătate, spectatori fideli și realizări frumoase! La mulți ani!”, le transmite Natalia Calalb tuturor reprezentanților din domeniul teatrului.
Autoare: Cristina Duplachi, studentă FJȘC, USM
COMENTARII