Arta de a prepara mâncare…
Oamenii de rând gătesc gustos, cei artistici o pregătesc apetisant. Pentru mine „a găti” înseamnă a transforma orice ingredient într-o artă culinară, redând maxim gustul la nivel vizual, iar când oamenii vor vedea o rețeta de a mea să mănânce și cu ochii. Eu când intru în bucătărie sunt concentrată pe ideea „un bucătar bun se vede după ce cantitate din ingrediente sunt aruncate în coșul de gunoi.” De ce ? Pentru că misiunea lui e de a folosi până la ultima bucată de mărar și de a se juca cu imaginația lui.
„Știam că am misiunea de a pregăti special”
Mâncarea care nu este doar un „combustibil”…
Bunica mea este o bucătăreasă iscusită, este cunoscută de toți colegii, prietenii, rudele, cunoscuții, pentru bunătățile care le pregătește de toată frumusețea, aranjate care mai de care, când privești o masă de sărbători îți fug ochii, cred că astfel mi-am format și eu această latură artistică. Chiar mică fiind, când prăjeam 2 ouă, știam că am misiunea de a pregăti special, le puneam în bucăți de ardei dulce, cu mărar de-asupra rupt din grădină, condimentat cu piper negru, pentru un vizual apetisant și cu culori combinate, le mai aranjam elegant în cele mai frumoase farfurii din casa și le mâncam tot eu. În schimb acum, de când m-am mutat în Italia, de sărbători, de fiecare dată îmi dă bătăi de cap să fac acele flori din portocală, cum făcea bunica acasă. Cred că de aici vin rădăcinile.
Gastronomia este…
Gastronomia și însăși a găti, pentru mine e un mod frumos de a spune: „Te iubesc” celor dragi. De fiecare dată, în zilele obișnuite sau de sărbători, încerc să gătesc cele mai complicate și apetisante rețete sau cele mai speciale torte, spre exemplu Sushi Tort, Snickers tort, Bounty Tort. Asta este o demonstrație a afecțiunii mele, un mod indirect de a spune: Uite, eu aici mi-am pus timpul meu, răbdarea, imaginația, sufletul pentru a te impresiona, pentru a îți arata cât de important ești pentru mine.
Dragostea pentru bucătăria italiana…
Spaghetti alla Carbonara, Lasagna, Pizza nu cred că exista un om care să nu iubească bucătăria italiană, sincer. Dragostea mea pentru bucătăria italiană, a apărut aici în Italia, încă în 2015, când am vizitat pentru prima dată această țara luminoasă, plină de viața și de istorie. Țin minte ziua aceea ploioasă, la Veneția, pe fundalul muzicii clasice a cântăreților de stradă, de jur împrejur Veneția, atunci am mâncat cea mai gustoasă pasta din viața mea, era cu fructe de mare, care la moment este preferata mea, după și risotto cu parmeggiano, erau atât de gustoase, diferite de ceea ce am mâncat înainte, a fost dragoste la prima gustare. Alte bunătăți care le-am mai gustat aici, „Tiramisu” (ridică-mă) originar zona Veneto unde locuim noi, iar în fiecare an la Treviso este festival în cinstea acestui desert. Pizza gustoasă făcută de mâinile unui napoletan, cine nu a încercat, poate considera ca niciodată nu a mâncat o pizza adevarată. In viitorul apropiat vreau să merg chiar la Napoli să gust renumita Margherita, este cea mai simplă pizza din sos de roșii și Mozzarella, se spune că acolo o face atât de gustoasă că se topește în gură.
În bucătărie nu lipsește niciodată…
Paste cu sos de roșii și basilico proaspăt, pe care îl creștem la balcon. Aceste 3 ingrediente nu lipsesc niciodată din bucătăria mea, în special pastele avem în jur de 10 tipuri, este un deliciu de nedescris și se pregătește foarte ușor.
„Mă hrănesc spiritual cu cuvintele lor frumoase și nu-mi permit să gândesc negativ”
Proiectul „În Bucătărie cu Helena”…
După atâția ani de încurajări din partea prietenilor și a prietenului meu, m-am hotărât să fac acest vlog și pot să spun că, carantina doar mi-a oferit timp și m-a adus mai aproape de acesta decizie de care nu eram sigură. În această perioadă de autoizolare, muncesc mai mult decât de-obicei, filmez video, îl editez, asta îmi ia undeva o zi întreagă, iar în timpul liber încerc să ridic contul meu de Instagram și un mare mulțumesc prietenului meu care mă încurajează 24/7 și urmăritorilor mei, care îmi scriu zilnic că sunt inspirați și îmi reușește să fiu un foodvlogger adevarat, încă cu pași mici. Mă hrănesc spiritual cu cuvintele lor frumoase și nu-mi permit să gândesc negativ.
Resurse inspiraționale…
Găsesc doza de inspirație pe rețelele de socializare sau citesc cărți de bucate, zilnic caut rețete noi, cât mai speciale, după le încerc și tot așa, asta e stilul meu de viață dintotdeauna. Astfel nu am timp liber care să-l pierdut, să dau capul în jos sau să gândesc negativ.
„Eu vreau să fac oamenii fericiți”
Dragostea pentru dulce convertită în pasiune pentru a găti produse de patiserie…
Dulciurile sunt o cale bună spre inima unei persoane și o doză de fericire, iar eu vreau să fac oamenii fericiți. Câte persoane din 10 vor refuza să guste un tort cu adevărat gustos și special? Cineva vrea un produs pregătit din suflet, iar eu îl pot oferi în totalitate. Și vreau să mai spun că: în spatele unui tort gustos, spre mirare nu se ascunde o mare fană a dulciurilor, de aceea mai întâi eu încerc să mă impresionez pe mine singură pe și gusturile mele, iar când zic „Nu pot să cred că asta eu am făcut un tort atât de gustos”, am ajuns la rezultatul dorit și pot să o sfătuiesc și celorlalți.
Despre cea mai dificilă rețetă…
Tortul „Medovik”, am făcut în aceeași zi 3 compoziții diferite și am copt de 3 ore câte 10 turte din motiv că nu erau atât de aurii și atât de pufoase cum îmi doream eu, nu am lăsat pe altă zi, sau pe a doua zi, am zis că „până nu-l fac cum îmi doresc eu nu ies din bucătărie. Punct”.
„Nu ma dau bătută” în fața provocărilor”
Depășirea momentelor de „criză culinară”…
„Nu ma dau bătută” în fața provocărilor, dacă ceva nu-mi reușește înseamnă că trebuie să mai încerc încă odată, să fiu mai calmă și mai atentă. Între fiecare încercare, iau o pauză, meditez la aer curat și beau o cafea amară.
Pronosticul video-proiectului…
Sper că îmi va aduce în continuare satisfacția de acum și vor fi acei oameni care vor aprecia sfaturile cu care încerc să mă împart. Pentru mine acest lucru este cel mai important.
După perioada de carantină…
Aș vrea să merg la Napoli și după carantină voi face un tur pe acolo, cu siguranță, este următorul punct pe lista mea. Napoli este unul din cele mai frumoase orașe din Italia și cel mai mult aș vrea să vizitez de acolo, Positano, cred ca toți știu despre frumusețea de acolo. Îmi doresc să gust mâncarea lor originară: pizza, pastiera, mozzarella di bufala, baba, spaghetti con le vongole ect. Mulți spun ca acolo chiar și mâncarea vândută pe strada este foarte gustoasă. După ce încerc totul din meniul napoletan, pe peisajul de acolo, voi mai spune odată cât de mult iubesc bucătărie italiană.
Cu pasiunea Elenei puteți face cunoștință mai detaliat pe pagina sa de Instagram și canalul său de YouTube.
Autoare: Ilinca Televca
COMENTARII