De mic pasionat de sport, apoi de programare, iar în prezent atras de tot ceea ce înseamnă arhitectură
„Este adevărat că de mic sunt îndrăgostit de sport, iubesc ocupațiile care îmi încarcă bateriile cu energie și îmi oferă posibilitatea de a evolua.”
Cât despre arhitectură, tânărul spune că a îndrăgit acest domeniu prin intermediul călătoriilor. „Sincer să fiu, a venit așa de nicăieri. Am vizitat mai multe orașe cu o arhitectura foarte frumoasă și mi-am pus întrebările: Cine și cum face aceste minuni pe care noi le vedem? M-a captat din prima așa că am decis să caut mai multe informații despre acest domeniu.”
Dintre 200 de cursanți, Tudor a fost singurul câștigător al unui loc vacant în Germania
Tudor a urmat timp de 3 luni cursul „Bachelor of Arts Architektur” din Düsseldorf, Germania. Tânărul afirmă că lecțiile de curs au avut o influență pozitivă, oferindu-i ocazia de a cunoaște persoane din domeniu.
„Am aflat lucruri noi, am cunoscut oameni care sunt pricepuți și care au capacitați de a construi. Acești oameni sunt un exemplu de urmat, și îi simpatizez din simplul motiv că sunt calculați și că au răbdarea de-a gândi orice mărunțiș, iar apoi să-l așeze exact unde îi este locul.”
Întrebat ce emoții a trăit în momentul în care a aflat că este singurul câștigător al unui loc vacant, ales fiind din cei 200 de cursanți, Tudor ne-a mărturisit că a rămas vădit entuziasmat.
„Momentul acesta mi s-a întipărit foarte bine în minte. Eram la o întâlnire cu colegii de muncă, iar într-un moment mi-a sunat telefonul, am rămas încremenit de cele auzite, nu știam cum sa reacționez. Eram entuziasmat, fericit și euforia era la maxim. După părerea mea, aceste momente și emoții sunt unice și foarte importante în viața fiecărui om.”
De ce Germania? De ce nu altă țară? De ce nu Moldova?
De patru ani, tânărul se află în Germania. L-am întrebat, de ce nu altă țară? De ce nu în Moldova?
„Nu a fost un scop să ajung și să rămân aici, dar îmi plac la nebunie aventurile. Pentru mine a fost o încercare să văd ce pot face singur și cât de descurcăreț sunt într-o țară străină, fără a cunoaște pe nimeni. Eu locuiesc și activez acolo unde am posibilitatea de a evolua, de a-mi realiza visurile și scopurile. Până la ora actuală, Germania îmi oferă aceste posibilități. Iubesc tot ce semnifica Moldova, dar acolo sunt foarte puține posibilități”, ne-a răspuns Tudor Gurzun.
Lucrări realizate de Tudor
Am adus în discuție și subiectul „limba germană”, căci cum spunea arhitectul american Rober A. M. Stern: „Dialogul dintre client și arhitect este o conversație cât se poate de intimă, întrucât atunci când vorbești despre construirea unei case, vorbești despre vise.”
L-am întrebat pe Tudor dacă nivelul de comunicare în germană îi permite să rezoneze cu așteptările clienților, iar acesta ne-a spus următoarele: „Visele nu le poți dezvălui oricui. O poți face doar oamenilor care au capacitatea de a te ajuta să le realizezi. Nivelul meu de comunicare îmi permite să rezonez cu așteptările clienților. Cred că comunicarea este cheia succesului în acest domeniu, căci pentru a realiza ceea ce ți se propune, trebuie sa înțelegi esența cuvintelor.”
„Am foarte mult de muncit”
Tânărul originar din sudul Republicii Moldova, raionul Leova, localitatea Filipeni, spune că și-ar dori să profeseze în acest domeniu. „Da, cu siguranța. Mi-aș dori să-mi leg viața de tot ceea ce înseamnă arhitectură, dar pentru asta am foarte mult de muncit. Aș vrea să construiesc pentru alți oameni, dar și pentru mine, iar după decenii, urmașii noștri sa zică „wow”, cum zicem noi la ceea ce vedem în ziua de astăzi.”
Referitor la afirmația celebrului regizor Walt Disney: „Toate visele pot deveni realitate dacă avem curajul să le urmăm”, Tudor spune că nu ar mai avea nimic de adăugat. „Sunt în totalitate de acord și susțin ideea dată. Toți avem visuri, dar le realizează doar cei care nu se dau bătuți în fața obstacolelor, doar cei curajoși, doar cei care nu au frica de a ieși din zona de confort”.
În același context, am discutat despre o posibilă situație în ceea ce privește realizarea proiectului pentru propria casă. Tudor a marcat că nu va încredința acest lucru altor persoane, ci din contra își va asuma responsabilitatea și va realiza proiectul de unul singur. „Nu, cu siguranța nu. Nu sunt genul de persoana care să încredințeze lucrurile importante altor persoane. Îmi asum toată responsabilitatea. Proiectul e în proces, lucrez când am timp liber la el. Încă mă inspir.”
Fiind rugat să selecteze o singură variantă de răspuns, Tudor a făcut următoarele alegeri:
Independență absolută sau muncă colectivă?
Muncă colectivă.
Repede și ușor sau greu și încet?
Greu și încet.
Carierist sau Familist?
La muncă carierist, acasă familist. În momentul în care intru în casă, las munca după ușă.
Calitate sau Cantitate?
Calitate.
Germania sau Moldova?
La momentul de față, Germania, aici e viitorul meu.
Autoare: Cristina Duplachi
COMENTARII