„Odată ce dai click pe @bucătăria_altfel nimerești în lumea mea, o lume pe care o creez zi de zi din pânzele sufletului.” Pe lângă gătit, muzica îi este prietenă, ba mai mult, pe ambele le însușește excelent: „Când lucrez cu aluatul, prefer să cânt muzică tradițională”. Dacă vrei să fii cucerit de povestea ei, urmărește interviul de mai jos.
Când ai înțeles că mâncarea nu reprezintă doar o sursă de existență și de unde a apărut pasiunea pentru arta culinară?
Acasă mereu a gătit mămica, iar eu deseori o ajutam, mai ales când eram adolescentă. Nu o făceam forțat, îmi plăcea și mă descurcăm, dar o luăm ca pe o rutină. Apoi, în 2017 am plecat la studii la Cluj-Napoca. Fiind la cămin, fără cantină, cu o singură bucătărie pentru tot blocul, rar ajungeam acolo, însă aveam în cameră un mare privilegiu adus de acasă, „multifierbătorul”. Îmi găteam mâncarea mereu acolo sau în microunde și după o vreme devenisem curioasă, cum aș putea să diversific meniul, ce nou, delicios și totodată rapid (învățăm de dimineață până seara) aș putea găti.
Să revenim acasă la mine, în perioada vacanței de iarnă.
Îmi venise o idee, să fac o pagină de Instagram în care să postez lucrări de-ale mele, fursecuri, cupcakeuri, torturi (de ceva timp mă pasiona această direcție și mă documentasem mult). Zis și făcut! La data de 3 ianuarie 2018 am postat primele poze cu fursecuri de Crăciun. După câteva postări, am realizat că vacanța se încheie și fiind nevoită să plec din nou în România nu aș fi avut cum să gătesc la comandă, așa că am lăsat baltă această idee.
Am revenit la Cluj, țin minte și acum, era o seară ploioasă, stăteam în pat și mă gândeam: „aș vrea să fac frumos, ceva interesant, dar de la ce să încep?” Îmboldită de ceva invizibil m-am decis și am postat prima rețetă, pe atunci doar în format de text și nu mă așteptasem la feedback-ul primit, mesaje curioase din partea omuleților care mă urmăreau (pe atunci vreo 300) tot apăreau în inBox și m-am aprins. Eram fericită că pot fi de folos cu ceva.
Menționasem mai sus că deja eram curioasă în a-mi diversifica meniul, și așa am început să caut, să caut rețete, să caut idei, să caut informație pe care să o asimilez și, totodată, să o împart cu alții.
Abia cu timpul, bucătăria altfel a crescut dintr-un simplu blog culinar în ceva mai mult!
„Lumea devine ALTFEL, dacă TU începi să o privești altfel!”
Pe pagina ta de Instagram, te găsim sub numele de „bucătăria_altfel”. De ce totuși „altfel?”
Odată ce dai click pe @bucătăria_altfel nimerești în lumea mea, o lume pe care o creez zi de zi din pânzele sufletului. Aici e o parte din mine! Și da, e o bucătărie altfel pentru că aici totul e condimentat cu un strop de magie, cu muzica prin care respir și fiecare își poate găsi un film, o carte, un cântec de suflet. Iubesc să văd frumosul în ceea ce mă înconjoară și asta încerc să transmit și omuleților mei, să creadă și ei în minuni și în aserțiunea „fericirea e în lucrurile mici!”, de fapt aceasta este ascunsă chiar în tine! Lumea devine ALTFEL, dacă TU începi să o privești altfel!
Rețetele îți aparțin ție sau sunt inspirate din altă parte și care din ele este favorita ta?
De obicei mă inspir, dar foarte des încerc să mai adaug ceva de la mine, să experimentez și arăt în stories ce-mi iese, inclusiv eșecurile. Totuși, când vine vorba de o mâncare „mai serioasă” apelez la mămica sau bunica, aceste două zâne mereu știu să-mi dea un sfat prețios!
Dintre toate rețetele postate până acum, cea a biscuiților cu mentă rămâne a fi favorita mea.
Ai gustat-o?
Ce obișnuiești să gătești de obicei?
Fiindcă țin să gătesc mereu ceva mai neobișnuit pentru Instagram, am perioade în care mi se face dor de cea mai simplă mâncare posibilă, așa că fac o pauză de la experimentat, îmi fierb un ou cu hrișcă fac o sălățică și le savurez.
Dar nu neg, ador când revin la rețetele postate anterior și le gătesc din nou, după pașii scriși de mine și desigur, din nou, experimentez și cu acestea.
Care sunt sursele tale de inspirație? Te inspiri din cărți culinare sau mai mult din internet?
Din păcate nu prea am cărți culinare, cu toate că mi-aș dori mult să le am, dar până atunci mă inspir mai mult din internet, din portofoliul mămicăi cu rețete de demult și din bucatele familiei.
„Dacă l-aș spune, nu ar mai fi secret!”
O gospodină adevărată, mereu are un secret ascuns în bucătărie. Al tău care e?
Aici ar putea fi fraza aceea siropoasă „dacă l-aș spune, nu ar mai fi secret!”, haha nu, de fapt e foarte simplu – acolo unde e depus suflet și iubire, mereu se va simți acest lucru.
Care a fost cel mai interesant gust al mâncării ce ți-a rămas în memorie?
Nu pot alege doar unul, în fiecare zi încerc să sesizez individualitatea gusturilor, chiar și la ce e mai simplu, cum ar fi o ridiche.
Acum fiind în carantină, ai avut mai mult timp pentru experimente. Spune-mi care e cea mai recentă combinație de ingrediente ?
E adevărat, în carantină s-a ivit mai mult timp liber, dar pe care îl dedic nu doar rețetelor, ci și însăși paginii, pentru a o face mai plăcută ochiului, mai caldă, căci ea ma reflectă pe mine.
Îți voi spune de o combinație de ingrediente încercată recent care mi-a gâdilit foarte plăcut papilele gustative, bezea și ciocolată neagră, chiar e un gust nemaipomenit, mai ales pentru oamenii pasionați de dulce, la fel ca mine.
„Există ceva magic în acest proces”
Pe lângă pasiunea pentru gătit, ai o legătură strânsă și cu muzica. Ce preferi să cânți atunci când gătești?
Totul, pot să cânt și operă, și ceva de Andra sau din interpreții de jazz/blues/ pop de mai demult, din seria „Old but Gold”, foarte mult depinde de starea mea interioară și de ce anume gătesc. Totuși, când lucrez cu aluatul, îl frământ, împletesc, prefer să cânt muzică tradițională, există ceva magic în acest proces, acompaniat de asemena melodii, de parcă m-aș teleporta în vremea bunicilor și străbunicilor mei.
În desenul animat, Ratatouille, bucătarul șef spunea „Oricine poate găti”. Tu ce părere ai?
Îi voi da dreptate, pentru că eu sunt o dovadă vie a acestei aserțiuni. Să știi că nici acum nu gătesc nici pe departe perfect, învăț în fiecare zi odată cu cei care mă urmăresc și gătesc cu mine, însă comparând-o pe Andreea de acum vreo 4-5 ani care știa doar să prăjească niște ochiuri și să fiarbă paste cu cea de acum, mă conving că practica bate gramatica. Și nu uita, ingredientul principal este iubirea, atâta timp cât iți place să gătești și încerci din nou, și din nou, și din nou până iți iese, succesul este garantat, iar dacă te temi să faci primul pas, ești binevenit în bucătăria mea ca să te ajut!
Care din culturile gastronomice, îți cuceresc papilele gustative?
Am călătorit în diverse țări, am gustat bucate din bucătărie tare diferite și, totuși, rămân la bucătăria tradițională a Italiei, noi două suntem foarte compatibile! Dar tot nu aș putea renunța la sărmăluțele și mămăliguța noastră întinsă în smântână, cu pește prăjit, brânză de oaie și mujdei, mmm.
Spre final, eu îți dau 10 cuvinte, iar tu să le completezi cu primele idei ce-ți vin în gând:
Senzație – călătorii
Altfel – lumea mea
Condimente – note muzicale
Crocant – croissant
Aromă – de cafea cu ploaie
Ingredient – iubire
Pasiune – dedicare
Dejun – magie
Picant – hateri
Libertate – natură, rugăciune, meditație.
Autoare: Biatricia Turculeț
COMENTARII